Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie na Haiti si vyžiadalo najmenej 29 obetí na životoch

Zemetrasenie s magnitúdou 7,2, ktoré v sobotu zasiahlo západné pobrežie Haiti nachádzajúce sa v Karibskom mori, si vyžiadalo početné obete na životoch. Geologická služba Spojených štátov (USGS) v súvislosti so zemetrasením vydala i výstrahu pred vlnami cunami, ktoré môžu pozdĺž pobrežia Haiti siahať do výšky jedného až troch metrov. Na snímke Kostol Najsvätejšieho Srdca poškodený po zemetrasení v Les Cayes na Haiti v sobotu 14. augusta 2021. Foto: FOTO TASR/AP

Úrady do postihnutej oblasti vyšlú tímy záchranárov, aby vykonávali pátracie a záchranné operácie.

Port-au-Prince 14. augusta (TASR) - Najmenej 29 ľudí prišlo o život pri zemetrasení s magnitúdou 7,2, ktoré v sobotu ráno zasiahlo západné pobrežie Haiti. Informovala o tom agentúra AP.

Jerry Chandler, šéf miestnej civilnej ochrany, pre AP povedal, že počet obetí dosiahol 29. Úrady do postihnutej oblasti vyšlú tímy záchranárov, aby vykonávali pátracie a záchranné operácie.

Haitský premiér Ariel Henry na Twitteri oznámil, že zemetrasenie spôsobilo straty na životoch a škody na majetku v rôznych častiach krajiny. Ľudí vyzval, aby sa zjednotili a tak čelili tejto "dramatickej situácii". Premiér pre celú krajinu na mesiac vyhlásil núdzový stav.

Geologická služba Spojených štátov (USGS) uviedla, že epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 12 kilometrov severovýchodne od oblasti Saint-Louis du Sud v hĺbke desiatich kilometrov.

Otrasy podľa AP pocítili aj ľudia v hlavnom meste Port-au-Prince, ktoré je od epicentra vzdialené približne 125 kilometrov.

Zemetrasenia a hurikány sú na Haiti pomerne časté, píše AP. V roku 2010 túto ostrovnú krajinu zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 7.0, ktoré usmrtilo podľa odhadov viac ako 200.000 ľudí a státisíce ďalších utrpeli zranenia. Veľká časť Port-au-Prince i okolitých miest sa premenila na trosky a vyše jeden a pol milióna ľudí prišlo o strechu nad hlavou.