Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ženeva bude sídlom multilaterálnej styčnej kancelárie NATO

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Švajčiarsko dostalo oficiálnu žiadosť o zriadenie styčnej kancelárie NATO koncom minulého roka.

Ženeva 15. júla (TASR) - Severoatlantická aliancia zriadi multilaterálnu styčnú kanceláriu v Ženeve. Jej účelom bude spolupráca s medzinárodnými a mimovládnymi organizáciami sídliacimi v tejto švajčiarskej metropole. V pondelok to oznámila švajčiarska vláda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a portálu Swissinfo.

Švajčiarsko dostalo oficiálnu žiadosť o zriadenie styčnej kancelárie NATO koncom minulého roka. Vláda uviedla, že ako hostiteľský štát robí potrebné kroky, ktoré uľahčia proces zriadenia tohto zastupiteľského úradu.

V pondelok zároveň Bern uzavrel s alianciou dohodu, ktorá upravuje právny štatút styčnej kancelárie, ako aj výsady a imunitu jej personálu.

Rozhodnutie otvoriť novú kanceláriu v Ženeve je spojené s ambíciou Aliancie prehĺbiť spoluprácu s OSN s inými medzinárodnými organizáciami. Tento zámer členské štáty NATO vyjadrili v júli minulého roka na summite v litovskom Vilniuse.

Ženeva je sídlom viacerých významných medzinárodných organizácii. V druhom najväčšom švajčiarskom meste sídli jeden zo štyroch úradov OSN a významné odborné agentúry a fondy svetovej organizácie, ako napríklad Svetová zdravotnícka organizácia, Svetová obchodná organizácia alebo Svetová meteorologická organizácia. Sídlia tam aj Európska vysielacia únia či Červený kríž.