Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Žiaci v Záhrebe nechcú chodiť do školy, šikanuje ich 9-ročný chlapec

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rodičia obávajúci sa o bezpečnosť svojich detí tvrdia, že neprotestujú proti chlapcovi, ale proti systému, ktorý je podľa nich neefektívny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Záhreb 23. októbra (TASR) - Približne tisíc žiakov základnej školy v chorvátskej metropole Záhreb v utorok bojkotovalo vyučovanie, pretože sa do školy vrátil deväťročný chlapec, ktorý spolužiakov šikanuje. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na chorvátsku štátnu televíziu HRT.

Problémový chlapec bol z dôvodu šikany nútený odísť z predchádzajúcej školy po tom, čo sa všetci jeho spolužiaci zo školy odhlásili.

Rodičia tvrdia, že chlapec ohrozuje spolužiakov násilnými fyzickými útokmi, vyhrážkami, sexuálnym obťažovaním a hanlivým slovníkom. Miestne médiá napísali, že väčšina jeho spolužiakov musela vyhľadať odbornú pomoc. Prípad podľa agentúry AFP otriasol vzdelávacím systémom krajiny.

Žiaci začiatkom októbra päť dní bojkotovali vyučovanie, v dôsledku čoho problémový chlapec prestal chodiť do školy. V pondelok sa však vrátil s pedagogickým asistentom. Riaditeľ školy odstúpil, ako dôvod uviedol "nátlak" na školu.

V utorok večer sa pred školou zhromaždili stovky rodičov. Na plot školy umiestnili transparenty s nápismi ako "Pomôžte chlapcovi! Konajte!" či "Kto v rámci systému zlyhal?".

Rodičia obávajúci sa o bezpečnosť svojich detí tvrdia, že neprotestujú proti chlapcovi, ale proti systému, ktorý je podľa nich neefektívny. Protestovať chcú aj v stredu.

Chorvátsky minister školstva Radovan Fuchs vyzval deti na návrat do školy. "Garantujeme normálny vývoj vyučovacieho procesu. Toto je veľmi smutný príbeh," uviedol.