Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Zo zabitia Russella Bentleyho obvinia v Rusku štyroch vojakov

Russell Bentley, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruské médiá naznačili, že vojaci si možno pomýlili Bentleyho, s ktorým urobil v roku 2022 rozhovor magazín Rolling Stone, s americkým špiónom.

Moskva 20. septembra (TASR) — Vyšetrovací výbor Ruskej federácie ukončil predbežné vyšetrovanie smrti amerického občana Russella Bentleyho, ktorý v rokoch 2014 – 2017 ako dobrovoľník bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine a v apríli ho zabili v okupovanom meste Doneck. Z podielu na jeho smrti budú obvinení štyria vojaci, informuje TASR s odvolaním sa piatkovú správu ruskojazyčného vysielania BBC a agentúry Reuters.

Vojaci Vitalij Vansjackij, Vladislav Agaľcev, Vladimir Bažin a Andrej Iordanov budú podľa vyhlásenia výboru obvinení z prekročenia právomocí, použitia fyzického násilia a mučenia, spôsobenia smrti z nedbanlivosti, ako aj zatajenia obzvlášť závažného zločinu premiestňovania telesných pozostatkov.

Podľa vyšetrovateľov Vansjackij, Agaľcev a Iordanov 8. apríla Bentleyho v Donecku fyzicky napadli a mučili, čo viedlo k jeho smrti. V ten istý deň vyhodili Vansjackij a Agaľcev do vzduchu auto s Bentleyho telom a 9. apríla Bažin na pokyn Vansjackého premiestnil pozostatky Američana na iné miesto, aby zakryl zločin.

Russell Bentley, narodený v roku 1960, žil v Donecku ostatných desať rokov a podarilo sa mu získať ruský pas. Do samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) prišiel v roku 2014. Najprv bojoval v prápore Vostok, kde dostal prezývku Texas, potom sa preškolil na dobrovoľníka a blogera. Spolupracoval aj s agentúrou Sputnik. Zmizol 8. apríla, keď odišiel pomáhať obetiam ukrajinského útoku v Petrovskom okrese.

Ruské médiá naznačili, že vojaci si možno pomýlili Bentleyho, s ktorým urobil v roku 2022 rozhovor magazín Rolling Stone, s americkým špiónom.