Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Zo zaplavenej nemocnice v USA evakuovali desiatky ľudí

Na snímke z videa, ktoré poskytol portál NewsNation, je vidieť ľudí na streche nemocnice Unicoi County Hospital v Erwine. Foto: TASR/AP

Nemocnicu v meste Erwin zaplavila dopoludnia prívalová voda. Z dôvodu povodní a silného vetra sa však sanitky a záchranné člny nemohli bezpečne dostať k budove.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Nashville 27. septembra (TASR) - Desiatky ľudí zachraňovali v piatok vrtuľníkom zo strechy nemocnice v americkom štáte Tennessee, zaplavenej po vyčíňaní hurikánu Helene. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Nemocnicu v meste Erwin zaplavila dopoludnia prívalová voda. Z dôvodu povodní a silného vetra sa však sanitky a záchranné člny nemohli bezpečne dostať k budove. Preto na strechu nemocnice premiestnili asi 54 ľudí vrátane 11 pacientov. Ľudí sa nakoniec podarilo zo strechy evakuovať pomocou niekoľkých vrtuľníkov.

Počas štvrtkového večera a piatka zasiahli viaceré americké štáty ničivé prívalové povodne, početné zosuvy pôdy a výpadky elektrickej energie, bez ktorej je v súčasnosti takmer päť miliónov domácností. Vyčíňanie hurikánu Helene, ktorý medzičasom zoslabol na tropickú búrku, si vyžiadalo najmenej 30 obetí. Bude ich však pravdepodobne viac.

Najviac postihnuté sú štáty Georgia, Florida, Južná Karolína a Severná Karolína. Pre niektoré oblasti ide o jednu z najhorších búrok v modernej histórii. Americká národná meteorologická služba naďalej predpovedá výrazné povodne na juhovýchode Spojených štátov.