Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Zo zdravotných dôvodov odstúpil minister pre Severné Írsko

Na archívnej James Brokenshire Foto: Wikipedia

Severné Írsko je bez vlastnej regionálnej vlády už od januára tohto roka. Vtedy sa rozpadla spoločná administratíva, v ktorej sa o moc delili írski republikáni s probritskými unionistami.

Londýn 8. januára (TASR) - Zo svojej funkcie v pondelok zo zdravotných dôvodov odstúpil britský minister pre Severné Írsko James Brokenshire. Informovala o tom agentúra DPA.

Severné Írsko je bez vlastnej regionálnej vlády už od januára tohto roka. Vtedy sa rozpadla spoločná administratíva, v ktorej sa o moc delili írski republikáni s probritskými unionistami. Na obnovení funkčnej vlády sa im odvtedy dohodnúť nepodarilo, čo ohrozuje krehkú politickú stabilitu tohto v minulosti nepokojnom regióne.

Brokenshire v polovici októbra oznámil, že rozhovory o obnovení spoločnej vlády medzi Demokratickou unionistickou stranou (DUP) podporujúcou konzervatívcov britskej premiérky Theresy Mayovej a republikánskou stranou Sinn Féin uviazli na mŕtvom bode. Dôvodom boli spory ohľadne práv írsky hovoriaceho obyvateľstva.

Brokenshirovu pozíciu ešte skomplikovali spory medzi dvoma najväčšími severoírskymi stranami a vládami v Londýne a Dubline, ktorých predmetom je zachovanie otvorených hraníc medzi Severným írskom a Írskou republikou po odchode Británie z EÚ.