Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Zomrel brat prezidenta Nikaraguy, Daniel Ortega ho vinil z vlastizrady

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa armádnych zdrojov Humberto Ortega mal v skorých ranných hodinách zástavu dýchania a nepodarilo sa ho oživiť.

San José 30. septembra (TASR) - Vo veku 77 rokov zomrel v pondelok vo vojenskej nemocnici v Manague generál vo výslužbe Humberto Ortega, ktorého jeho brat, úradujúci prezident Daniel Ortega, obvinil pred časom z vlastizrady. TASR o tom píše na základe správy agentúry AFP.

Podľa armádnych zdrojov Humberto Ortega mal v skorých ranných hodinách zástavu dýchania a nepodarilo sa ho oživiť.

V máji polícia uviedla, že v dome Humberta Ortegu zriadila jednotku lekárskej starostlivosti, čo nikaragujské médiá v exile interpretovali tak, že prezidentov brat je v domácom väzení. Táto situácia nastala po tom, čo Humberto Ortega poskytol médiám rozhovor, v ktorom povedal, že prezident nemá nástupcu a že ním vybudovaný mocenský systém sa po jeho smrti zrúti.

O týždeň neskôr prezident obvinil svojho brata zo spáchania vlastizrady, ktorého sa dopustil vyznamenaním amerického vojaka v roku 1992. V júni nikaragujské tlačové výstupy pôsobiace v exile informovali, že Humberta Ortegu previezli z domu do vojenskej nemocnice so zjavnými srdcovými problémami.

Bratia Ortegovci sa odcudzili v 90. rokoch pre rozdielnosť v politických názoroch. Obaja boli partizánmi v sandinistickom hnutí, ktoré v Nikarague prevzalo moc v roku 1979 po zvrhnutí diktatúry podporovanej Spojenými štátmi.

Po nástupe sandinistov k moci sa Humberto Ortega postavil na čelo armády, zatiaľ čo jeho brat stál na čele partizánskej junty a neskôr v rokoch 1985 - 1990 pôsobil ako prezident.

Daniel Ortega sa vrátil k moci v roku 2007, pričom sa čoraz častejšie utieka k autoritatívnym praktikám, ruší obmedzenia na výkon prezidentského mandátu a zmocňuje sa kontroly nad všetkými zložkami štátu. Nikaragua od jeho nástupu k moci uväznila stovky oponentov, skutočných aj domnelých, a zatvorila viac ako 3500 náboženských a iných mimovládnych organizácií. Väčšina nezávislých a opozičných médií dnes pôsobí zo zahraničia.