Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Zomrel český ekonóm a bývalý minister hospodárstva Karel Dyba

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dyba viedol rezort hospodárstva v rokoch 1992-1996 vo vtedajšej vláde Václava Klausa.

Praha 26. júla (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel český ekonóm, diplomat a niekdajší minister hospodárstva Karel Dyba. Informáciu o jeho úmrtí vo štvrtok serveru iDnes.cz potvrdil Petr Macinka z Institutu Václava Klause, píše TASR.

Dyba viedol rezort hospodárstva v rokoch 1992-1996 vo vtedajšej vláde Václava Klausa. Členom vlády bol aj v kabinete Petra Pitharta. Po odchode z politiky zastával funkciu stáleho predstaviteľa ČR pri Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Podľa iDnes.cz zomrel v pondelok.

"Karel Dyba významne prispel k prechodu od socializmu ku kapitalizmu v 90. rokoch 20. storočia. Bol výraznou tvárou českej politiky a hospodárstva," uviedol v príspevku na sociálnej sieti X premiér ČR Petr Fiala. Na Dybu spomína ako na kolegu z akademického prostredia i vášnivého tenistu.

Dyba bol absolventom Vysokej školy ekonomickej v Prahe, kde pôsobil aj ako pedagóg. Študoval aj v Kanade a do revolúcie v roku 1989 pôsobil v Ekonomickom ústave Česko-slovenskej akadémie vied aj v Prognostickom ústave. V roku 1996 neúspešne kandidoval do Senátu ČR, neskôr sa venoval pedagogickej a konzultačnej činnosti, napísal portál Novinky.cz

Jeho pohreb sa podľa Macinka uskutoční na budúci týždeň. a s prejavom na ňom vystúpi exprezident Klaus.