Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Vo veku 95 rokov zomrel francúzsky architekt a urbanista Paul Chemetov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vlani bola Chemetovovi za jeho celoživotné dielo udelená Zlatá medaila francúzskej Akadémie architektúry. Okrem toho dostal i Veľkú národnú cenu za architektúru (1980).

Paríž 18. júna (TASR) - Vo veku 95 rokov zomrel v nedeľu v Paríži významný francúzsky architekt a urbanista Paul Chemetov. Na svojom webe o tom informoval denník Le Monde.

Medzi jeho najvýznamnejšie realizácie patrí ikonická budova francúzskeho ministerstva financií, na ktorej spolupracoval s Borjom Huidobrom, či budova francúzskeho veľvyslanectva v Naí Dillí, ale aj druhá časť obchodného centra Forum des Halles v Paríži a mobiliár priliehajúceho parku.

Podieľal sa aj na obnove Národného prírodovedného múzea v Paríži (Muséum national d'histoire naturelle). Jeho ateliér okrem iného projektoval aj budovy knižníc v Évreux, Montpellier, či v Châlons-en-Champagne. Bol i pri mnohých mestských renováciách, ako aj pri bytových projektoch, napr. v Ivry-sur-Seine, Poitiers a Tours.

Zapojil sa aj do projektu urbanizácie metropolitnej oblasti Paríža - ide o projekt rozsiahlej reformy parížskej aglomerácie, ktorá sa okrem Paríža týka ďalších siedmich departementov a mnohých obcí. Projekt, spustený za vlády Francoisa Fillona, počíta s vytvorením hospodárskych centier okolo Paríža, ktoré budú prepojené s mestom, letiskami a ďalšími dopravnými uzlami pomocou siete nového metra Grand Paris Express.

Materiálom typickým pre tvorbu Chemetova je betón. V minuloročnom rozhovore pre web bybeton.fr architekt vyvrátil tvrdenia časti kolegov a stavebníkov, že betón je materiálom minulosti a že ho možno a treba nahradiť inými. Predpovedal, že betón "len teraz začne žiť svoj nearchaický život" s tým, že podoby betónov, ktoré sú známe doteraz, "boli archaické". "Sme na začiatku histórie betónu," doplnil.

Vlani bola Chemetovovi za jeho celoživotné dielo udelená Zlatá medaila francúzskej Akadémie architektúry. Okrem toho dostal i Veľkú národnú cenu za architektúru (1980). Bol nositeľom titulu komandér Radu čestnej légie, dôstojníkom Radu umení a literatúry a dôstojníkom Národného radu za zásluhy.