Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Zomrel John Sheardown, kanadský hrdina z rukojemníckej krízy v Iráne

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

John Sheardown zohral kľúčovú úlohu v akcii známej ako Canadian Caper (Kanadský kúsok). Išlo o tajnú operáciu kanadskej vlády a americkej tajnej služby CIA na záchranu šiestich amerických diplomatov.

Washington/Ottawa 1. januára (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel John Sheardown, kanadský imigračný úradník, ktorý pomáhal ukryť a prepašovať šiestich amerických diplomatov z Iránu v roku 1980 počas okupácie veľvyslanectva USA v Teheráne iránskymi študentmi. Televíziu CNN o tom v pondelok informoval jeho syn Robin.

Podľa jeho slov zomrel John Sheardown v nedeľu večer v nemocnici v Ottawe. Trpel Alzheimerovou chorobou a rakovinou hrubého čreva a prostaty. "Bol to veľmi skromný človek a skutočný kanadský hrdina," povedal Robin Sheardown pre CNN.

John Sheardown zohral kľúčovú úlohu v akcii známej ako "Canadian Caper" (Kanadský kúsok). Išlo o tajnú operáciu kanadskej vlády a americkej tajnej služby CIA na záchranu šiestich amerických diplomatov, ktorým sa podarilo uniknúť rukojemníckej dráme, trvajúcej od 4. novembra 1979 do 20. januára 1981.

Sheardown a kanadský veľvyslanec v Iráne Ken Taylor schovávali šiestich Američanov u seba doma, kým sa ich 27. januára 1980 nepodarilo dostať z Iránu s kanadskými pasmi. Zabezpečil to Tony Mendez, odborník na tajné misie a záchranné operácie. Mendez sa rozhodol predstierať, že šestica tvorí filmový štáb hľadajúci vhodné miesta pre nakrúcanie sci-fi filmu Argo.

Túto udalosť pripomína film Argo nakrútený vlani hercom Benom Affleckom, ktorý však nespomína Sheardownove zásluhy. Už v roku 1981 nakrútil režisér Lamont Johnson televízny film Escape from Iran: The Canadian Caper.