Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

Zomrel maďarský právnik, ktorý sa pokúšal presadiť právo na eutanáziu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Podľa servera 444.hu Dániel Karsai v septembri 2023 oznámil, že ochorel.

Budapešť 29. septembra (TASR) - Vo veku 47 rokov zomrel v sobotu maďarský ústavný právnik Dániel Karsai, ktorému pred dvoma rokmi diagnostikovali smrteľné ochorenie ALS a ktorý sa usiloval presadiť v Maďarsku právo na eutanáziu. Na sociálnej sieti Facebook to v sobotu večer oznámil jeho brat Péter Karsai, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa servera 444.hu Dániel Karsai v septembri 2023 oznámil, že ochorel. Amyotrofická laterálna skleróza (ALS) je progresívne degeneratívne ochorenie nervových buniek v mozgu a mieche. Mozog v dôsledku ochorenia napokon nie je schopný ovládať väčšinu svalov a pacient zostáva paralyzovaný pri zachovaní psychických a mentálnych schopností.

Karsai podal žalobu na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, aby dosiahol rozšírenie práva na rozhodnutie o ukončení života v Maďarsku, a tiež inicioval v tejto otázke referendum.

Karsai tvrdil, že úplný zákaz rozhodovať o konci života, platný v Maďarsku, porušuje jeho základné ľudské práva, najmä právo na sebaurčenie vyplývajúce z ľudskej dôstojnosti, a porušuje tiež zákaz neľudského a ponižujúceho zaobchádzania.

Okolo Karsaiovho prípadu sa rozvinula obrovská spoločenská diskusia a navštívil ho aj prezident Tamás Sulyok.

Súd v Štrasburgu napokon Karsaiovo podanie zamietol, hoci tam vystúpil aj osobne. Jeho pokus o vypísanie referenda najskôr stroskotal na Národnej volebnej komisii (NVB) a potom aj na Ústavnom súde. Vládna strana Fidesz sa nepripojila k diskusii o tejto téme a v parlamente sa Karsaiovi predstavitelia Fideszu vyhýbali, pripomenul server 444.hu.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)