Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Zahraničie

Zomrel novinár, ktorý prežil útok v redakcii Charlie Hebdo

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Spravodajský web France Info uviedol, že prokuratúra nariadila preveriť okolnosti smrti, pričom bola nariadená pitva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 20. októbra (TASR) - Bývalého správcu webu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý bol 7. januára 2015 vážne zranený pri islamistickom útoku v redakcii, našli vo štvrtok mŕtveho v hotelovej izbe v Paríži. O smrti 41-ročného Simona Fieschiho informovali v sobotu francúzske médiá, píše TASR.

Spravodajský web France Info uviedol, že prokuratúra nariadila preveriť okolnosti smrti, pričom bola nariadená pitva.

Medzičasom viaceré osobnosti z médií i politiky vzdali Fieschimu hold ako mužovi "nekonečnej odvahy".

Fieschi bol prvým členom redakcie Charlie Hebdo, ktorého atentátnici - bratia Kouachiovci - pri vpáde do jej sídla v Paríži postrelili. Guľka zasiahla Fieschimu miechu a lekári predpovedali, že nebude môcť chodiť. Niekoľko mesiacov síce bol ochrnutý, podstúpil však intenzívnu rehabilitáciu a potom mohol opäť chodiť s pomocou barlí.

Simon Fieschi nastúpil do spoločnosti Charlie v roku 2012. O tom, čo zažil 7. januára 2015, vypovedal niekoľkokrát vrátane súdneho procesu v roku 2020, keď na prítomných zapôsobil aj svojím zmyslom pre humor. Vyhlásil totiž napríklad, že pred súdom sa nepatrí "ukázať (smerom k obžalovaným) prostredník", ale niekedy sa mu ťažko premáha "nutkanie" spraviť to.

Nedávno bol žalujúcou stranou na súdnom procese s Petrom Cherifom - džihádistom odsúdeným na doživotie za spoluprácu s jedným z útočníkov na Charlie Hebdo.

Simon Fieschi bol ženatý s Austrálčankou: na radnici v 11. obvode ich sobášila primátorka Anne Hidalgová. Mal malú dcéru. V nedávnom rozhovore pre austrálske noviny sa Fieschi vyznal, že sa mu páči pokojnejší život, "ďaleko od karikatúr a polemík", aj keď v uplynulých rokoch mal psychické problémy a v roku 2023 si prešiel vyhorením.

Jeho smrť komentoval aj prezident Emmanuel Macron. V statuse na sieti X napísal, že Fieschiho smrť "oživuje bolesť, ktorá je prítomná aj po takmer desiatich rokoch".

Francois Hollande, ktorý bol v čase islamistických útokov vo Francúzsku prezidentom, tiež vzdal hold Simonovi Fieschimu. "Prežil útok na Charlie Hebdo a snažil sa prekonať hrôzu, ktorej bol jednou z obetí. Zostali jazvy, ktoré už mnohí nevidia, ale ktoré sa nikdy nezacelia," napísal Hollande, ktorý je teraz poslancom parlamentu za kraj Corrze.