Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

Zomrel oceňovaný albánsky spisovateľ Ismail Kadare

Na archívnej snímke z 30. mája 2016 v Paríži albánsky spisovateľ Ismail Kadare. prichádza do Elyzejského paláca si prevziať Rad Čestnej légie z rúk francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Foto: TASR/AP

Kadare, ktorý sa narodil 28. januára 1936 v meste Gjirokastër v južnom Albánsku, je najznámejším a najpredávanejším albánskym spisovateľom.

Tirana 1. júla (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel v pondelok v Tirane známy albánsky spisovateľ Ismail Kadare. Podľa agentúry AFP o tom informoval jeho vydavateľ Bujar Hudhri, ktorý dodal, že Kadare podľahol infarktu, uvádza TASR.

Kadare, ktorý sa narodil 28. januára 1936 v meste Gjirokastër v južnom Albánsku, je najznámejším a najpredávanejším albánskym spisovateľom. Najprv písal poéziu, ale od 60. rokov sa venoval próze. Jeho prvý román Generál mŕtvej armády zožal medzinárodný úspech.

Od roku 1990 žil striedavo v Albánsku a Francúzsku. Bol doživotným členom Francúzskej akadémie, ktorá bola založená v roku 1635 s cieľom dohliadať na čistotu francúzskeho jazyka.

V roku 1992 Kadare získal medzinárodnú cenu pomenovanú po talianskom publicistovi Cinovi Del Duca, roku 2005 sa stal laureátom Medzinárodnej Man Bookerovej ceny a v roku 2009 mu bola udelená Cena princa astúrskeho. Niekoľkokrát bol navrhnutý na udelenie Nobelovej ceny za literatúru.

Kadareho diela vyšli v asi 30 jazykoch; v slovenčine to boli napríklad romány: Spiritus, Aischylos, ten veľký smoliar, či Kronika v kameni.