Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

Zomrel Richard Lugner, stálica viedenského spoločenského života

Na archívnej snímke zo 16. janauára 2016 rakúsky stavebný magnát Richard Lugner (vpravo) a jeho vtedajšia manželka Catherine stoja na tanečnom parkete v Mníchove. Foto: TASR/DPA

Lugner zomrel v pondelok vo svojej viedenskej vile, uviedli rakúske médiá. Spolkový kancelár Karl Nehammer na sociálnej sieti X označil Lugnera za úspešného originála, ktorý zostal verný sám sebe.

Viedeň 12. augusta (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel rakúsky stavebný magnát Richard Lugner, ktorý sa dostal na titulné stránky novín tým, že na slávny viedenský Ples v opere privádzal svetové osobnosti. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP, na ktorú sa odvoláva TASR.

Lugner zomrel v pondelok vo svojej viedenskej vile, uviedli rakúske médiá. Spolkový kancelár Karl Nehammer na sociálnej sieti X označil Lugnera za "úspešného originála, ktorý zostal verný sám sebe".

Lugner, ktorý sa narodil 11. októbra 1932 vo Viedni, sa preslávil v stavebníctve tým, že sa počas stavebného rozmachu v 60. rokoch 20. storočia zameral na malé projekty.

V roku 1975 sa mu podaril prvý veľký úspech, keď bol poverený výstavbou Viedenského islamského centra, prvej a najväčšej mešity v Rakúsku. O viac ako desať rokov neskôr postavil svoje rovnomenné nákupné centrum Lugner City.

Lugner bol neoddeliteľnou súčasťou viedenskej "vyššej spoločnosti" a často sa objavoval na titulných stránkach novín – vrátane kritiky, ktorej čelil za svoje sexistické poznámky. Od roku 1992 pozýval svetové celebrity na ples vo Viedenskej opere.

Medzi hviezdy, ktoré pozval, patrili Priscilla Presleyová, Sophia Lorenová, Pamela Andersonová, Paris Hiltonová či Kim Kardashianová.

Bol šesťkrát ženatý. Koncom 90. rokov vstúpil do politiky, v roku 1998 získal takmer desať percent prezidentských hlasov. V roku 2016 kandidoval za prezidenta druhýkrát, ale skončil posledný so ziskom vyše dvoch percent.

V uplynulých mesiacoch Lugner bojoval s viacerými zdravotnými problémami a podstúpil operáciu srdca.