Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Zahraničie

Zomrel turecký kazateľ Gülen, ktorého Erdogan vinil z pokusu o prevrat

Na archívnej snímke Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Gülen, ktorý v 70. rokoch založil sociálnu organizáciu Hizmet (Služba), býval začiatkom 21. storočia spojencom terajšieho prezidenta Erdogana a jeho vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 21. októbra (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel v Spojených štátoch turecký moslimský kazateľ obvinený z prípravy zmareného pokusu o prevrat v Turecku Fethullah Gülen, uviedli v pondelok turecké médiá. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Internetová stránka Herkul, ktorá zverejňuje Gülenove kázne, na sieti X uviedla, že kazateľ zomrel v nedeľu večer v nemocnici, kde sa liečil. Príčinu smrti bezprostredne nezverejnili.

Gülen, ktorý v 70. rokoch založil sociálnu organizáciu Hizmet (Služba), býval začiatkom 21. storočia spojencom terajšieho prezidenta Erdogana a jeho vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Neskôr sa ale názorovo rozišli. Erdoganov režim následne v roku 2014 označil Gülenovo hnutie za teroristickú organizáciu.

K neúspešnému pokusu o prevrat došlo v Turecku 15. júla 2016, pričom prezident zaň vinil práve Gülena. Pri pokuse o prevrat sa povstaleckí vojaci zmocnili pozemnej i leteckej vojenskej techniky. Pri pokuse o prevrat zahynulo približne 250 ľudí.

Erdogan krátko nato označil Gülena a jeho sieť za zradcov a prisľúbil, že ich zlikviduje, nech sú kdekoľvek. Stovky škôl, firiem, médií či združení spojených s Gülenom vláda zrušila a majetok im zhabala.

Gülen žil od roku 1999 v dobrovoľnom exile v USA v Pensylvánii. V roku 2017 mu bolo odobraté turecké občianstvo.

Gülen sa podľa Reuters snažil šíriť umiernenú verziu islamu, ktorý by mal podľa neho zahŕňať západný spôsob vzdelávania, slobodný trh a komunikáciu medzi náboženstvami.