Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Zomrela herečka Shannen Dohertyová

Shannen Dohertyová. Foto: TASR/AP

Dohertyová v roku 2015 oznámila, že podstupuje liečbu rakoviny prsníka. V roku 2023 jej odstránili nádor na mozgu a odhalili, že rakovina sa rozšírila aj do kostí.

Los Angeles 14. júla (TASR) - Vo veku 53 rokov v sobotu zomrela americká herečka Shannen Dohertyová, známa najmä úlohou stredoškolskej študentky Brendy Walshovej v televíznom seriáli Beverly Hills 90210. Dohertyová podľahla rakovine prsníka. Smrť herečky v nedeľu oznámila jej publicistka Leslie Sloanová, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Dohertyová v roku 2015 oznámila, že podstupuje liečbu rakoviny prsníka. V roku 2023 jej odstránili nádor na mozgu a odhalili, že rakovina sa rozšírila aj do kostí.

Shannen Dohertyová sa narodila 12. apríla 1971 v Memphise v štáte Tennessee a s herectvom začala už ako dieťa. Vo veku 11 rokov hrala Jenny Wilderovú v poslednej sezóne televíznej klasiky Malý domček na prérii.

Jej prvá väčšia filmová úloha prišla v roku 1985 vo filme Girls Just Want to Have Fun. V roku 1989 hrala v čiernej komédii Heathers. Popularitu si získala najmä vďaka seriálu Beverly Hills 90210, kde stvárnila postavu Brendy, čestnej študentky z Minnesoty, ktorá sa snažila zapadnúť medzi svojich spolužiakov v bohatej štvrti. Zo seriálu odišla po štvrtej sezóne v roku 1994. Objavila sa aj v "reboote" seriálu v roku 2008.

V roku 1998 Aaron Spelling, producent seriálu 90210, obsadil Dohertyovú do seriálu Čarodejnice ako Prue Halliwellovú, najstaršiu z troch sestier s magickými schopnosťami. Po troch sezónach seriál opustila.

Časopis People označil Dohertyovú za "ikonu zlých dievčat 90. rokov", pričom spomenul jej neskoré príchody na natáčanie a hádky s hercami a jej šéfmi. V roku 2023 vo svojej podcastovej relácii Dohertyová povedala, že preberá plnú zodpovednosť za svoje činy.

Uviedla tiež, že sa ozývala viac ako iné ženy pracujúce v tom čase v televízii a vyjadrovala svoje myšlienky, keď nebola spokojná so scenármi.

"Bola som vychovávaná k tomu, aby som mala svoj názor a aby sa môj názor cenil, takže som sa stále tlačila proti tejto mašinérii, proti mužom, ktorí môj názor nechceli počuť," povedala v podcaste a dodala, že neskôr sa naučila, že niektoré veci sa dajú povedať aj krajším spôsobom.

Dohertyová bola trikrát vydatá, naposledy za fotografa Kurta Iswarienka. V roku 2023 podala žiadosť o rozvod.