Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Zomrela Věra Kunderová, vdova po spisovateľovi Milanovi Kunderovi

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Manželia Kunderovci emigrovali z Československa v roku 1975. Spoločne dlhé roky žili v Paríži.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž/Praha 14. septembra (TASR) - Vo veku 89 rokov v sobotu ráno vo Francúzsku zomrela Věra Kunderová, vdova po česko-francúzskom spisovateľovi Milanovi Kunderovi. TASR o tom informuje podľa správy portálu Novinky.cz, ktorému to potvrdila hovorkyňa Moravskej zemskej knižnice (MZK) v Brne.

Věra Kunderová sa narodila v roku 1935. Vo svojom živote pracovala ako rozhlasová a televízna redaktorka. Vlani nadviazala spoluprácu s MZK, v rámci ktorej je od minulého apríla otvorená Knižnica Milana Kunderu. Obsahuje viac ako 3000 autorových publikácií, archív kritík a časť dokumentačného archívu s korešpondenciou a vznikla práve vďaka jeho manželke.

Manželia Kunderovci emigrovali z Československa v roku 1975. Spoločne dlhé roky žili v Paríži. Kunderová po roku 1989 ČR niekoľkokrát navštívila. V roku 1995 udelil český prezident Václav Havel Kunderovi medailu Za zásluhy, ktorú prevzala jeho manželka Věra, pripomenuli Novinky.

Kundera, autor románov Žart, Nesmrteľnosť či Neznesiteľná ľahkosť bytia, zomrel 11. júla 2023 v Paríži, mal 94 rokov. Bol najprekladanejším autorom českého pôvodu. Tento rodák z Brna získal francúzske občianstvo v roku 1981, dva roky po tom, ako ho komunistický režim zbavil československého občianstva. České občianstvo manželom Kunderovcom vrátili až v roku 2019.