Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Zosuv pôdy na Phukete si vyžiadal desať obetí a troch nezvestných

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sezónne monzúnové dažde v regióne sú pre zmenu klímy intenzívnejšie a menej vypočítateľné, čo zvyšuje pravdepodobnosť ničivých záplav.

Bangkok 24. augusta (TASR) - Počet obetí zosuvu pôdy na turisticky obľúbenom thajskom ostrove Phuket vzrástol na desať. TASR informuje s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

Traja ľudia sú stále nezvestní a 19 utrpelo zranenia po piatkovom zosuve pôdy v obytnej štvrti, uviedla vláda vo vyhlásení. Silné zrážky zasiahli ostrov v noci na piatok miestneho času, Medzi obeťami je podľa polície ruský pár, štátny príslušník Mjanmarska a thajskí občania, identifikácia ďalších pokračuje.

Zosuv zasiahol viac ako 400 ľudí z 200 domácností, uvádza sa vo vyhlásení vlády. Thajsko v uplynulom týždni trápili silné monzúnové dažde najmä na severe a juhu krajiny. Povodne si za minulý mesiac vyžiadali päť mŕtvych a 32 zranených, vyplýva z údajov thajského ministerstva zdravotníctva.

Sezónne monzúnové dažde v regióne sú pre zmenu klímy intenzívnejšie a menej vypočítateľné, čo zvyšuje pravdepodobnosť ničivých záplav. Rozsiahle záplavy v Thajsku v roku 2011 zabili viac ako 500 ľudí a poškodili milióny domovov.