Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Zvýšenú pohotovosť vyhlásenú v Nemecku na základni NATO odvolali

Na snímke vojaci kontrolujú v piatok 23. augusta 2024 vstup na leteckú základňu NATO v nemeckom Geilenkirchene. Foto: TASR/AP

K povahe hrozby sa hovorca odmietol vyjadriť.

Geilenkirchen 23. augusta (TASR) — Zvýšený stupeň ohrozenia, ktorý vo štvrtok večer z dôvodu potenciálnej hrozby vyhlásili na leteckej základni NATO pri nemeckom meste Geilenkirchen v Severnom Porýní-Vestfálsku, sa po niekoľkých hodinách vrátil na úroveň platnú od začiatku vojny na Ukrajine. Hovorca základne o tom v piatok informoval agentúru DPA.

Na základni dočasne vyhlásili druhý najvyšší bezpečnostný stupeň Charlie, ktorý v žargóne NATO znamená, že došlo k incidentu alebo sú k dispozícii informácie o možnom teroristickom útoku proti Aliancii.

K povahe hrozby sa hovorca odmietol vyjadriť. Poprel však špekulácie o možných preletoch dronov nad základňou.

Zároveň zdôraznil, že nie je dôvod na obavy a zvýšenie stupňa ohrozenia bolo čisto preventívnym opatrením na zabezpečenie kontinuity kľúčových činností. Dodal však, že prijatie takéhoto opatrenia je nezvyčajné a na základni sa k nemu už roky neprikročilo.

V rámci preventívnych opatrení poslali domov väčšinu z približne 1600 zamestnancov. Letecká doprava prerušená nebola. Na základni pri Geilenkirchene je umiestnených 14 lietadiel vybavených systémom včasnej výstrahy AWACS.

Minulý týždeň vyhlásili na vojenských základniach v Nemecku zvýšenú pohotovosť po tom, ako boli na dvoch miestach objavené poškodené ploty v blízkosti zdrojov pitnej vody, čo vyvolalo obavy z možnej sabotáže. Následné vyšetrovanie to však nepotvrdilo. Podľa DPA nič nenasvedčuje tomu, že by zvýšená pohotovosť v Geilenkirchene súvisela s týmito udalosťami.