Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Drucker: Nový systém platieb pre nemocnice má fungovať od roku 2017

Na archívnej snímke predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej pošty, a.s. Tomáš Drucker. Foto: TASR/Martin Baumann

Na základe avizovaných znížení platieb o desať percent nemocnice nevylučovali nepopulárne kroky. Dôvera sa však dohodla s asociáciou a nemocniciam platby od októbra nezníži.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Nový spôsob platieb pre nemocnice by mal na Slovensku v praxi fungovať od rok 2017. "Našou ambíciou je, aby fungoval už v budúcom roku," potvrdil dnes plán minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Tzv. DRG systém je od januára v ostrej prevádzke s neutrálnym financovaním.

"Myslím si, že je veľmi dôležitý kvôli tomu, že zavedie vyššiu mieru spravodlivosti a transparentnosti do úhrad pre poskytovateľov. Ide o systém, ktorý sa používa v nemocniciach. V súčasnosti pripravujeme jeho nasadenie postupne, chceme sa aj poučiť z chýb, ktoré boli v iných krajinách, vychádzame z nemeckého systému," povedal Drucker.



Systém podľa nemeckého modelu sa spustil do ostrej prevádzky v januári s neutrálnym financovaním počas jedného roka. To znamená, že poskytovateľ ústavnej zdravotnej starostlivosti tento rok uvidí úhradu za hospitalizačný paušál v systéme DRG, avšak platba za ukončenú hospitalizáciu je podobne ako doteraz zmluvne dohodnutá s príslušnou zdravotnou poisťovňou.

O stave zavádzania DRG na Slovensku dnes informoval členov parlamentného zdravotníckeho výboru predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáš Haško. Šéf výboru Štefan Zelník (SNS) nechce, aby sa prechodné obdobie predlžovalo donekonečna. Navrhol preto, aby úrad v spolupráci s ministrom predložili na výbor časový harmonogram zavádzania DRG. Bol by rád, keby sa poslancom dostal na stôl v októbri.

Tzv. platbu za diagnózu, presnejšie platbu za skupiny diagnóz, nemá v Európskej únii v ústavnej zdravotnej starostlivosti zavedenú iba Slovensko.

Dôvera sa dohodla s asociáciou, nemocniciam platby od októbra nezníži

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera nezníži od októbra platby pre stredné a malé nemocnice, ako to pôvodne hrozilo pre chýbajúce peniaze v zdravotníctve. Jej zástupcovia sa na dnešnom rokovaní s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje asi 70 neštátnych zariadení, dohodli na ďalšom pokračovaní zmlúv za rovnakých podmienok.

"Keďže pokračujú rokovania na ministerskej úrovni a má prísť k zvýšeniu zdrojov pre rok 2016, s ANS sme sa dohodli na pokračovaní zmluvných podmienok do konca tohto roka," uviedol pre TASR Matej Štepianský, PR špecialista Dôvery.

Ilustračné foto.
Foto: ZP Dôvera


Nemocnice mali platby na súčasnej úrovni isté len do konca septembra. Garancia vyplývala z dohody ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) so zdravotnými poisťovňami. Na ďalšom zachovaní platieb sa ANS ešte v auguste dohodla so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. V prípade súkromnej Dôvery a Union ZP však podľa ANS hrozilo od októbra zníženie platieb o desať percent. Nemocnice tak nevylučovali nepopulárne kroky.

Zdravotné poisťovne, zdravotníci či pacienti podpísali koncom marca memorandum a odovzdali ho v parlamente. Zhodli sa v ňom, že v tomto roku je potrebné zvýšiť platby za poistencov štátu z aktuálnych 4,3 percenta na úroveň piatich percent. Dôvodom je, že podľa odhadov môže tento rok v zdravotníctve chýbať vyše 220 miliónov eur. Najväčší výpadok, 180 miliónov eur, má spôsobiť odvodová odpočítateľná položka.