Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Enviroministri EÚ zdôraznili potrebu skvalitňovania kvality ovzdušia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ministri zdôraznili, že zavedené normy kvality ovzdušia, najmä limitné hodnoty, boli účinné a sú naďalej nevyhnutné na ochranu zdravia občanov.

Brusel 5. marca (TASR) - Rada EÚ pre životné prostredie vo štvrtok v Bruseli prijala závery o kvalite ovzdušia, ktoré poskytujú politické usmernenie pre ďalšiu prácu v boji proti znečisťovaniu ovzdušia.

Ministri envirorezortov krajín EÚ sa zhodli v názore, že existujúca politika v oblasti čistého ovzdušia významne prispela k zlepšeniu kvality ovzdušia, je však potrebné urobiť viac, aby sa podarilo znížiť negatívny vplyv znečistenia ovzdušia na zdravie Európanov a na životné prostredie.

V záveroch zo zasadnutia Rady ministrov sa uvádza, že počet ľudí vystavených znečisteniu ovzdušia sa od roku 2008 výrazne znížil, avšak znečistenie ovzdušia zostáva najvýznamnejšou environmentálnou príčinou zdravotných problémov v EÚ. Odhaduje sa, že každý rok spôsobí viac ako 400.000 predčasných úmrtí, pričom najviac vystavení škodlivým účinkom sú ľudia v mestských oblastiach.

Ministri zdôraznili, že zavedené normy kvality ovzdušia, najmä limitné hodnoty, boli účinné a sú naďalej nevyhnutné na ochranu zdravia občanov. Existuje však priestor na zlepšenie legislatívneho rámca s cieľom zabezpečiť dobrú kvalitu ovzdušia v celej EÚ, čo je podľa nich aj predmetom Európskej ekologickej dohody, ktorá chce bojovať proti znečisteniu ovzdušia prostredníctvom preventívnych a nápravných opatrení, vrátane revízie noriem kvality ovzdušia.

Ministri súhlasia s tým, aby sa ciele pre zlepšenie kvality ovzdušia v plnej miere odrážali v právnych predpisoch EÚ o zdrojoch emisií a pri navrhovaní nových iniciatív v rámci Európskej ekologickej dohody ako je inteligentná mobilita, integrácia inteligentných sektorov, obnoviteľná zdroje energie, obnova budov s dôrazom na ich energetickú účinnosť, vykurovanie domácností, ale aj nové opatrenia v poľnohospodárstve a priemysle.

Enviroministri privítali tiež zámer Európskej komisie podporiť mobilitu s nulovými emisiami a navrhnúť prísnejšie emisné normy pre benzínové a naftové vozidlá, pričom sa zohľadnia aj znečisťujúce látky, ktoré zatiaľ nie sú predmetom regulácie. Vítajú aj zámery znížiť emisie z námornej dopravy a zlepšiť kvalitu ovzdušia v prístavoch a na letiskách.