Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia SEKCIA: Zdravie

GENAS:Generické a biosimilárne lieky v SR chýbajú i pre ich nízke ceny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Asociácia pre generické a biosimilárne lieky (GENAS) poukázal na potrebu odstránenia najväčších legislatívnych bariér.

Bratislava 30. júna (TASR) - Lieková politika pri generických a biosimilárnych liekoch je na Slovensku výrazne preregulovaná, čo sa podpisuje pod ich nedostupnosť. Upozornila na to Asociácia pre generické a biosimilárne lieky (GENAS), ktorá preto volá po odstránení najväčších legislatívnych bariér. S tým, že je cenotvorba regulovaná nadštandardne, čo má vplyv aj na dostupnosť týchto liekov, súhlasí aj ministerstvo zdravotníctva.

"Cenové politiky v oblasti generických a biosimilárnych liekov na Slovensku nám umožňujú mať jedny z najnižších cien v Európe, zároveň majú vplyv na nedostupnosť týchto liekov na Slovensku," uviedol pre TASR komunikačný odbor rezortu zdravotníctva. Ozrejmil, že z dôvodu nízkych cien výrobcovia lieky nemusia sprístupniť na Slovensku, prípadne sa zo Slovenska vyvezú do iných krajín s vyššími cenami.

Ministerstvo vníma, že cenotvorba je v porovnaní s inými krajinami Európskej únie regulovaná nadštandardne. Zároveň je však podľa rezortu potrebné veľmi citlivo zasahovať a korigovať túto oblasť liekovej politiky tak, aby bol systém verejných výdavkov dlhodobo udržateľný.

"Vďaka cenovým reštrikciám a preregulovanosti trhu s liekmi máme jedny z najlacnejších liekov v Európe, súčasná inflácia sa na cenách liekov nijako neprejavila. To samozrejme láka na vývoz do krajín s vyššími cenami liekov," zhodnotil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Slovensko patrí k štátom OECD aj EÚ s nadpriemerným, avšak dlhodobo klesajúcim alebo stagnujúcim podielom spotreby generických liekov vo finančnom aj množstvovom vyjadrení, priblížil riaditeľ inštitútu INEKO Dušan Zachar. Podiel biosimilárnych liekov stúpa, ale v medzinárodnom porovnaní ho označil za podpriemerný.

GENAS poukázal na potrebu odstránenia najväčších legislatívnych bariér. Ide napríklad o zosúladenie referencovania cien liekov podľa medzinárodného odporúčania EURIPID, možnosť navýšenia ceny prostredníctvom referencovania, zrušenie výnimky z fixného doplatku či zlepšenie aplikovateľnosti statusu osobitnej cenovej regulácie pre lacné lieky.

"Generické a biosimilárne lieky zohrávajú zásadnú úlohu v zvyšovaní dostupnosti liečby pacientom, ako aj prispievajú k udržateľnosti systému zdravotnej starostlivosti," uviedla prezidentka asociácie GENAS Terézia Szádocka. Doplnila, že ich širším využívaním je možné prispieť k zníženiu nedostupnosti liečby na Slovensku.

Ministerstvo súhlasí s tým, že generické a biosimilárne lieky zohrávajú zásadnú úlohu v zvyšovaní dostupnosti liečby pacientom a prispievajú k udržateľnosti systému zdravotnej starostlivosti. Ich úloha v udržateľnosti zdravotného systému je podľa rezortu nespochybniteľná.

Rezort poukázal na to, že od augusta 2022 sa umožnil inštitút tzv. osobitnej cenovej regulácie, kde výrobca môže pri splnení zákonných podmienok požiadať o zvýšenie ceny lieku. Má to priniesť lepšiu dostupnosť generických a biosimilárnych liekov pre slovenských pacientov. MZ momentálne posudzuje prvé žiadosti.