Najviac prevádzok ázijských reštaurácií so zistenými nedostatkami bolo v Bratislavskom kraji, naopak najmenej v Košickom kraji.
Autor TASR
Bratislava 5. novembra (TASR) - Hygienici v ázijských reštauráciách po celom Slovensku odhalili viaceré nedostatky. V rámci mimoriadnej cielenej akcie skontrolovali 176 prevádzok, nedostatky odhalili v 100 reštauráciách. Hygienici uložili 108 blokových pokút v sume 8121 eur, v troch prípadoch nariadili uzatvorenie prevádzky. Najviac prevádzok ázijských reštaurácií so zistenými nedostatkami bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Košickom, TASR informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.
"V porovnaní s prevádzkovateľmi slovenských reštaurácií ázijskí prevádzkovatelia, respektíve zamestnanci nemajú väčšinou správne hygienické návyky, teda čistenie priestorov a zariadení nevykonávajú pravidelne, čo sa prejavuje v nedostatkoch v prevádzkovej hygiene," uviedol Rovný. Výsledky sterov z pracovných plôch, náradia, rúk a odevov zamestnancov tiež poukazujú na nedostatočnú dezinfekciu a sanitáciu v prevádzkach. "Najväčší problém pri kontrolách ázijských reštaurácií predstavuje komunikačná bariéra, pretože málo ázijských reštaurácií má určenú zodpovednú osobu, ktorá dostatočne ovláda slovenský jazyk," doplnil Rovný.
Nezvyčajnými nedostatkami v porovnaní so slovenskými reštauráciami bolo podľa jeho slov najmä zmrazovanie polotovarov a hotových pokrmov bez označenia či uchovávanie slepačích vajec mimo chladničiek. "Pri príprave surovín používajú nádoby, vedrá, ktoré nie sú určené na styk s potravinami. Neobvyklý je technologický spôsob prípravy pokrmov. Kačacie mäso sa najprv tepelne upravuje, následne sa vychladené uskladňuje v mrazničke alebo chladničke bez obalu a označenia," upozornil Rovný. Takéto predpripravené mäso sa použije ďalej pri príprave pokrmov.
"V porovnaní s prevádzkovateľmi slovenských reštaurácií ázijskí prevádzkovatelia, respektíve zamestnanci nemajú väčšinou správne hygienické návyky, teda čistenie priestorov a zariadení nevykonávajú pravidelne, čo sa prejavuje v nedostatkoch v prevádzkovej hygiene," uviedol Rovný. Výsledky sterov z pracovných plôch, náradia, rúk a odevov zamestnancov tiež poukazujú na nedostatočnú dezinfekciu a sanitáciu v prevádzkach. "Najväčší problém pri kontrolách ázijských reštaurácií predstavuje komunikačná bariéra, pretože málo ázijských reštaurácií má určenú zodpovednú osobu, ktorá dostatočne ovláda slovenský jazyk," doplnil Rovný.
Nezvyčajnými nedostatkami v porovnaní so slovenskými reštauráciami bolo podľa jeho slov najmä zmrazovanie polotovarov a hotových pokrmov bez označenia či uchovávanie slepačích vajec mimo chladničiek. "Pri príprave surovín používajú nádoby, vedrá, ktoré nie sú určené na styk s potravinami. Neobvyklý je technologický spôsob prípravy pokrmov. Kačacie mäso sa najprv tepelne upravuje, následne sa vychladené uskladňuje v mrazničke alebo chladničke bez obalu a označenia," upozornil Rovný. Takéto predpripravené mäso sa použije ďalej pri príprave pokrmov.