Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dážď prospieva nielen prírode, ale uľaví sa aj alergikom na peľ tráv

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vplyvom ochladenia a zrážkovej činnosti došlo síce oproti predchádzajúcemu týždňu k poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší, ale výrazne sa zvýšili denné koncentrácie spór húb.

Banská Bystrica 6. júla (TASR) – Na celom území Slovenska okrem peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy dominuje predovšetkým najvýznamnejší alergén tohto obdobia - peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Jeho denné koncentrácie dosahovali alergologicky významné hodnoty najmä na strednom a východnom Slovensku.

"Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu v ovzduší v uplynulom týždni boli namerané v Banskej Bystrici a v Bratislave. V oboch mestách mal v tieto dni najväčší podiel peľ pŕhľavovitých rastlín a peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Vyskytoval sa aj peľ štiavu, skorocelu, mrlíkov, mrkvovitých i astrovitých rastlín a lipy. V súvislosti s ochladením a zrážkovou činnosťou nepredpokladáme veľmi vysoké denné koncentrácie peľu. Naproti tomu spóry húb (plesní) budú naďalej dosahovať veľmi vysoké hladiny," konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá koordinácia peľovej informačnej služby na Slovensku.

Ako dodala, vplyvom ochladenia a zrážkovej činnosti došlo síce oproti predchádzajúcemu týždňu k poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší, ale výrazne sa zvýšili denné koncentrácie spór húb. Teda keď prší, čiastočnú úľavu môžu pociťovať ľudia s alergiami na peľ rastlín, spóry húb však dráždia aj keď je pekne a po daždi.

Podľa Lafférsovej peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje a v súvislosti s druhým kvitnutím tráv možno očakávať nárast denných koncentrácií.