Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Komunálna poisťovňa eviduje o 125 % viac detských úrazov

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Jarné prázdniny prajú voľnočasovým aktivitám a športu, priamo úmerne však rastie aj počet detských zranení.

Bratislava 15. februára (TASR) - Počet zranených detí každoročne stúpa. V porovnaní s rokom 2012 ich v roku 2016 evidovala Komunálna poisťovňa až o 125 % viac. Najviac úrazov mali školopovinné deti vo veku 8 až 15 rokov, viedli zlomeniny na dolných a horných končatinách.

Jarné prázdniny prajú voľnočasovým aktivitám a športu, priamo úmerne však rastie aj počet detských zranení. "Najčastejšie ide o úrazy ako sú podvrtnutie, pomliaždenie mäkkých častí, neúplná zlomenina dolnej časti vretennej kosti i zlomeniny prstov na rukách a nohách," hovorí Blanka Hatalová, členka predstavenstva poisťovne.

Deťom sa nevyhýbajú ani vážnejšie úrazy, ktorých liečenie a následky môžu výrazne zasiahnuť domáci rozpočet, najmä ak dieťa potrebuje dlhšiu domácu starostlivosť a jeden z rodičov musí čerpať OČR (ošetrenie člena rodiny). Vykompenzovať stratu časti príjmov a zvýšené výdavky môže pripoistenie. "V závislosti od typu poistného produktu a vážnosti zranenia sa sumy vyplatené za úraz môžu pohybovať v stovkách aj tisíckach eur," vysvetľuje Hatalová.

Typickým príkladom rizikových aktivít počas jarných prázdnin sú najmä lyžovačky, kedy môže dôjsť nielen k zraneniu samotného dieťaťa, ale aj iného lyžiara. Pokiaľ zrážku na svahu s inou osobou, ktorá sa zraní, zaviní poistené dieťa, z jeho poistenia sú uhradené následky úrazu aj prípadná majetková ujma.