Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ktoré potraviny znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby

Ilustračné foto Foto: Yulia Furman / stock.adobe.com

Stále viac ľudí v pokročilom veku trápi ochorenie demenciou v podobe Alzheimerovej choroby.

Bratislava 20. júla (OTS) - Táto choroba bohužiaľ nie je liečiteľná, a tak najlepším spôsobom, ako znížiť riziko ochorenia, je venovať sa prevencii. Jednou z foriem prevencie je konzumácia zdravých potravín.

Väčšina z nás by mala konzumovať viac orechov
Orechy sú doslova nabité minerálmi a vitamínmi, ktoré naše telo potrebuje na svoje fungovanie. Počas mladosti ich nedostatok väčšinou nepocítite. Rovnako tak, ako sa vám v dôchodkovom veku ale opotrebujú kĺby alebo brušné orgány, dopláca na celoživotný nedostatok živín aj mozog. Odporúčaná dávka orechov je jedna hrsť denne. Nehovoríme pritom len o orechoch vlašských. Najlepšou voľbou bude konzumovať pravidelne mix orechov, kde nebudú chýbať aj mandle, lieskové oriešky, pistácie, kešu a ďalšie. Čím viac rozmanitý váš mix bude, tým lepšie. Orechy môžete len tak „uzobávať“ alebo ich pridať napríklad do šalátov.

Šalátové listy a zelenina
A hneď s ďalšou surovinou, ktorú by ste tiež mali konzumovať pravidelne, si spomínané oriešky môžete skombinovať. Ide o zelené šalátové listy.

O ktorých konkrétne hovoríme?
· hlávkový šalát
· rímsky šalát
· ľadový šalát
· rukola
· valeriánka
· listy červenej repy
· čakanka
· a množstvo ďalších


Tieto listy sú dôležitým zdrojom kyseliny listovej, vlákniny a mnohých vitamínov a minerálov. Aj tieto listy veľká časť populácie konzumuje skôr príležitostne, pritom by sme ich mali do jedálnička zaradiť na dennej báze. Pre lepšiu chuť nezabudnite listy dochutiť olejom a balzamikovým octom alebo dresingom z domácej majonézy. Samozrejmosťou je potom soľ a korenie. Šalátu okrem už spomínaných orechov samozrejme nielen chuťovo prospeje aj zelenina (mrkva, uhorka, paradajky, cuketa…) alebo kus kvalitného mäsa.

Rôzne druhy mäsa a rýb
Hoďte bokom dohady, či je lepšie mäso kuracie, hovädzie, alebo bravčové. Najlepšie urobíte, pokiaľ budete pravidelne konzumovať rôzne druhy. Každé mäso má totiž trochu iné zloženie a kombináciou rôznych druhov dodáte svojmu telu viac druhov živín. Raz teda môžete svoj šalát doplniť bravčovým alebo kuracím plátkom, ďalší deň si môžete pripraviť hovädzí steak alebo burger. Skvelou voľbou bude aj mäso z lososa, tuniaka alebo pečený pstruh. Zaradiť môžete aj ryby morské. Okrem prevencie Alzheimera dodáte aj potrebnú bielkovinu.

Nezabúdajte na strukoviny
Ďalšou často zabúdanou zložkou našich jedálnych lístkov sú strukoviny. Aj tie pritom doslova prekypujú živinami, navyše sú pomerne unikátne tým, že obsahujú kombináciu vysokého podielu bielkovín spoločne so sacharidmi. Niekoľkokrát do týždňa by sa preto mala strukovina u vás na tanieri objaviť. Napokon všetky spomínané suroviny možno vzájomne skvele kombinovať a pravidelne z nich pripravovať rozmanité chody plné mozgu i celkovému zdraviu prospešných látok. Jednotlivé porcie môžete doplniť aj vajíčkom, celozrnným pečivom alebo trochou vína. V dnešnej dobe navyše nájdete na trhu dokonca už aj víno bez cukru. Aj tieto potraviny môžu mať v primeranom množstve na vaše zdravie – mozog nevynímajúc – pozitívny vplyv.