Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva sa nebráni zvolaniu odvetovovej tripartity

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

O termíne budú členovia rady informovaní v zmysle štatútu, povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Bratislava 27. júna (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa nebráni zvolaniu rokovania Odvetvovej hospodárskej a sociálnej rady v rezorte zdravotníctva. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Petra Lániková. O zvolanie žiadajú členovia výkonného výboru Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS).

"Po zmenách na pozíciach vo vedení rezortu zdravotníctva sme očakávali zvolanie odvetvovej tripartity, opätovne kontaktovali MZ SR a boli sme uisťovaní o tom, že budú hľadať termín na rokovanie," skonštatoval predseda zväzu Anton Szalay s tým, že odpoveď od nich neprišla.

Odborári chcú rokovať o prísľube dodatočného financovania v sume 238 miliónov eur pre Asociáciu nemocníc Slovenska, kompenzáciách energií a tepla pre rezort zdravotníctva, ale aj o výsledkoch výzvy z plánu obnovy na podporu výstavby a rekonštrukcie slovenských nemocníc. Chcú okrem iného tiež diskutovať o prioritách vedenia rezortu na najbližšie obdobie šiestich mesiacov, aktuálnom stave v optimalizácii siete nemocníc či ambulantnom sektore.

Rezort sa podľa vlastných slov zvolaniu odvetvovej tripartity nebráni. "O termíne budú členovia rady informovaní v zmysle štatútu," povedala Lániková. Poukázala na to, že Michal Palkovič od nástupu do funkcie ministra zdravotníctva priebežne reagoval na takmer všetky žiadosti o stretnutie, medzi ktorými boli aj žiadosti členov Odvetvovej a sociálnej hospodárskej rady.