Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Národná transfúzna služba:Krv treba darovať pred odchodom na dovolenku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Darovať krv v odberových centrách NTS je možné počas pracovných dní od 7.00 do 14.00 h, pričom každý utorok sú predĺžené odberové hodiny do 17.00 h.

Bratislava 28. júna (TASR) - Darovanie krvi pred cestou do zahraničia pomáha udržiavať dostatočné zásoby transfúznych prípravkov. Národná transfúzna služba (NTS) SR preto vyzýva na jej darovanie ešte pred odchodom na dovolenku.

"Po návrate domov nemôžu mnohí darcovia darovať krv bezprostredne, a to z dôvodu dočasného vylúčenia z darovania krvi pre pobyt v zahraničí," uviedla hovorkyňa NTS SR Martina Frigová.

Krv je podľa jej slov žiadaná aj v lete. "Nemocničné zariadenia aj v tomto období vykonávajú operačné zákroky, uskutočňujú sa transplantácie a množstvo pacientov potrebuje liečbu transfúznymi prípravkami na dennej báze," povedala. Poukázala tiež na to, že v lete je zvýšená úrazovosť a je aj viac dopravných nehôd.

V súčasnosti je situácia so zásobami krvných prípravkov stabilná. NTS SR plynulo zásobuje nemocničné zariadenia na základe ich požiadaviek.

Darovať krv v odberových centrách NTS je možné počas pracovných dní od 7.00 do 14.00 h, pričom každý utorok sú predĺžené odberové hodiny do 17.00 h. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, aspoň 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Objednať sa na odber možno aj on-line na webe či prostredníctvom mobilnej aplikácie.