Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníčka: Vitamín D a železo majú zásadný vplyv na kogníciu dieťaťa

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Prokopová zdôraznila, že výživa počas prvých 1000 dní života má zásadný vplyv na vývoj, metabolizmus, stravovacie návyky či chuťové preferencie.

Bratislava 17. júna (TASR) - Vitamín D a železo majú zásadný vplyv na imunitu aj kognitívny vývoj dieťaťa. Vo výžive môžu batoľatám chýbať pri príliš skorom prechode na kravské mlieko i nedostatočnom príjme červeného mäsa a rýb. Poukázala na to hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová v súvislosti s prieskumom zameraným na výživu detí. Ten preukázal, že im v nej najviac chýbajú potraviny bohaté na železo a vitamín D.

"Prieskum ukázal, že najviac zaostávame v príjme železa a vitamínu D, čo je spôsobené skorým zavedením kravského mlieka v strave batoliat a nedostatočným príjmom červeného mäsa a rýb," uviedla odborníčka. Z výsledkov okrem iného vyplýva, že deti málo konzumujú odporúčané množstvo ovocia a zeleniny. Časť z nich je ohrozená obezitou pre konzumáciu jedál z fastfoodov, údenín či sladkostí a sladených nápojov. V niektorých prípadoch takisto rodičia uvádzajú ako problém nechutenstvo u detí.

Prokopová zdôraznila, že výživa počas prvých 1000 dní života má zásadný vplyv na vývoj, metabolizmus, stravovacie návyky či chuťové preferencie. "Dodržiavaním správnej životosprávy v tomto veku sa znižuje riziko civilizačných ochorení (obezita, cukrovka 2. typu, alergia, astma, kardiovaskulárne ochorenia a pod.) v dospelosti," ozrejmila. Pediatri preto podľa nej musia naďalej apelovať na rodičov, aby správnej výžive a životospráve detí venovali dostatočnú pozornosť a prebrali tak plnú zodpovednosť za ich neskorší vývoj.

Výsledky prieskumu takisto ukázali, že čoraz viac detí pravidelne jedáva pred digitálnou obrazovkou. "Ak dieťa počas konzumácie jedla pozerá na obrazovku, znižuje sa jeho samoregulácia príjmu energie, čo v praxi znamená, že buď zvyšuje, alebo znižuje príjem potravy," priblížil neuropsychológ Robert Krause. Upozornil tiež, že používanie digitálnych technológií v batolivom a predškolskom veku negatívne ovplyvňuje bielu a sivú hmotu mozgu, čo vedie k zhoršeniu kognitívnych schopností.

Celoslovenský prieskum sa realizoval prostredníctvom online dotazníka NutriCheq na vzorke 700 rodičov detí vo veku jeden až tri roky v období od januára do decembra minulého roka. Ten má na základe odpovedí vyhodnotiť nedostatky v stravovaní batoliat a navrhnúť ich riešenie. Stoja za ním Slovenská pediatrická spoločnosť a Iniciatíva prvých 1000 dní. Dotazník je orientačný a výsledky sa majú konzultovať s pediatrom. Dostupný je na webe www.1000dni.sk/nutricheq.