Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chcete darovať krv po prvýkrát? Vyskúšajte Valentínsku kvapku krvi

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Cieľom kampane, ktorá potrvá do 17. marca, je prilákať mladých ľudí k darcovstvu krvi. Vlani v rámci nej darovalo krv okrem tisícov pravidelných darcov aj 4504 prvodarcov.

Bratislava 13. februára (TASR) - Slovenský Červený kríž (SČK) dnes odštartoval kampaň Valentínska kvapka krvi mobilnými odbermi vo viacerých mestách - v Bratislave, Košiciach či Dunajskej Strede. V Bratislave sa mobilný odber uskutočňuje v priestoroch novej budovy Slovenského národného divadla (SND).

S päťtýždňovou kampaňou sa spájajú mobilné odbery krvi, náborové workshopy či simulované odbery krvi vo všetkých väčších mestách a mnohých obciach Slovenska. Cieľom kampane, ktorá potrvá do 17. marca, je prilákať mladých ľudí k darcovstvu krvi. Vlani v rámci nej darovalo krv okrem tisícov pravidelných darcov aj 4504 prvodarcov.



"Verejnosť sa môže zapojiť do kampane darovaním krvi na odberových miestach Národnej transfúznej služby a na hematologicko-transfúznych oddeleniach nemocníc," informovala Silvia Kostelná zo SČK.

Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až 15 minút, sa odoberie 450 mililitrov krvi. Tú môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. Darcovia nesmú vážiť menej ako 50 kíl, nesmú sa liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu či byť po pôrode.

Obmedzením môže byť aj návšteva niektorých krajín v nedávnej minulosti či ako v prezidentovom prípade, operácia. Deň pred darovaním by sa nemal piť alkohol a človek by sa nemal vystavovať ani zvýšenej fyzickej záťaži. Ženy môžu darovať krv každé štyri mesiace, muži raz za štvrťrok. Za najvzácnejších darcov sa považujú tí s negatívnym Rh faktorom krvi.