Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľová sezóna slabšie alergizujúcej pŕhľavy na Slovensku pokračuje

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Peľ pŕhľavovitých dosiahol najvyššie koncentrácie v Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre a Bratislave.

Banská Bystrica 24. júla (TASR) - Peľová sezóna slabšie alergizujúcej pŕhľavy na Slovensku pokračuje. Skončila sa sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktorých peľ sa v nízkych koncentráciách bude vyskytovať v ovzduší až do jesene. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Dodala, že postupne bude pribúdať peľ paliny a ambrózie, najsilnejších alergénov leta a skorej jesene. Silné horúčavy a prudké búrky podľa nej prispievajú k lokálnemu poklesu peľu v ovzduší. "V závislosti od počasia môžeme počítať aj s nárastom denných hladín peľu pŕhľavovitých, skorocelu a ďalších bylín," objasnila.

V 29. kalendárnom týždni naďalej dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. "Aktuálne najsilnejšie alergény trávy z čeľade lipnicovitých, palina a ambrózia sa v ovzduší vyskytovali v nízkych až veľmi nízkych koncentráciách na celom území," podotkla. Okrem peľu tráv pŕhľavovitých, paliny a ambrózie sa v ovzduší vyskytoval peľ skorocelu, štiavu, mrlíkovitých, mrkvovitých a astrovitých rastlín.

Peľ pŕhľavovitých dosiahol najvyššie koncentrácie v Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre a Bratislave.