Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poznáme najlepšiu nemocnicu roka 2019

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Rebríček je podľa hovorkyne nemocnice výsledkom hodnotenia zdravotníckych zariadení pacientmi.

Prešov 11. marca (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove je podľa rebríčka zdravotnej poisťovne Dôvera najlepšou nemocnicou. Zvíťazila v kategórii univerzitných a fakultných nemocníc. Rebríček je podľa hovorkyne nemocnice výsledkom hodnotenia zdravotníckych zariadení pacientmi. Zisťuje spokojnosť s takzvanými hotelovými službami, teda s jedlom, s ubytovaním a s upratovaním, ale aj s prístupom a komunikáciou zdravotníckeho personálu s pacientmi počas hospitalizácie.

Vedenie prešovskej nemocnice si hodnotenie pacientov podľa medicínskeho riaditeľa Juraja Smatanu váži. "Vnímame ho ako výsledok uskutočňovania veľkého množstva krokov počas obdobia niekoľkých rokov," povedal.

Ako uviedla ekonomická riaditeľka nemocnice Mária Miščíková, nemocnica sa dlhodobo snaží uskutočňovať kroky vedúce k zlepšeniu celkového prostredia, ale i komunikácie s pacientmi a s pacientskymi organizáciami.

Oproti roku 2018 si prešovská nemocnica polepšila o jedno miesto, keď bola druhou najlepšou. V roku 2017 obsadila siedmu priečku spomedzi 13 hodnotených nemocníc.

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov je treťou najväčšou slovenskou nemocnicou s kapacitou 1233 lôžok. Zdravotnú starostlivosť poskytuje pacientom nepretržite od roku 1935. V súčasnosti ju poskytuje na 29 oddeleniach a pracoviskách, sústredených v 11 pavilónoch, v ktorých ročne hospitalizuje 45.250 pacientov. Ambulantne ošetrí približne 443.560 pacientov, vykoná 15.770 operácií a na svet privedie 2560 detí. Nemocnica má takmer 2500 zamestnancov. Viacerí z nich získali podľa hovorkyne nemocnice Renáty Cenkovej ocenenia TOP lekár Slovenska, Purpurové srdce, Biele srdce, Rádiologický technik roka, cenu Prešovského samosprávneho kraja alebo cenu mesta Prešov.