Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prípadov TBC na Slovensku ubúda,najviac pacientov je vo veku do 5rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Druhou najpočetnejšou skupinou sú seniori vo vekovej skupine 60 až 64 rokov.

Bratislava 24. marca (TASR) - Prípadov tuberkulózy (TBC) na Slovensku ubúda, najviac pacientov s TBC je vo veku do piatich rokov. Pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy to uviedlo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Najvyššia miera výskytu TBC je podľa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice vo východoslovenských regiónoch.

"Na Slovensku je dnes situácia stabilizovaná, priaznivá a plne pod kontrolou s trendom poklesu. V roku 2018 bolo do Národného registra TBC nahlásených 281 prípadov, vlani sme evidovali len 150 prípadov," skonštatovala UNLP Košice.

Aj NCZI potvrdilo, že počet prípadov každoročne ubúda. Najviac pacientov je vo veku do piatich rokov, druhou najpočetnejšou skupinou sú seniori vo vekovej skupine 60 až 64 rokov. Pokles prípadov zapríčinilo podľa neho najmä povinné očkovanie, ktoré trvalo do konca roka 2011.

Proti TBC sa však na Slovensku očkuje stále. "Aj v súčasnosti sa naďalej očkujú deti v kontakte s TBC ochorením s negatívnymi výsledkami a nálezom na röntgene pľúc a tiež novorodenci prepúšťaní do rodiny so známym výskytom tuberkulózy," vysvetlila UNLP.

Choroboplodné zárodky tuberkulózy sa šíria kašľom, kýchaním, ale aj pri komunikácii. Baktérie napádajú väčšinou pľúca, no nielen tie. Lekárska prax podľa NCZI rozlišuje medzi nákazou tuberkulózou a samotným ochorením. Niektoré obranné mechanizmy ľudí totižto dokážu choroboplodné zárodky eliminovať, čim zabránia prepuknutiu ochorenia.