Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Problémy s rukami má veľa ľudí, predchádzať im možno rôznymi pohybmi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Plastický chirurg Lukáš Šimko sa v ambulancii často stretáva s diagnózami syndróm karpálneho tunela, skákavý prst alebo ganglión.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Bolestivé problémy s rukami má čoraz viac ľudí a pre bežný život môžu byť podľa odborníkov veľmi obmedzujúce. "Veľa ľudí na Slovensku pracuje manuálne. Väčšina ochorení ruky je spojená s dlhodobou nadmernou záťažou, čiže pacientov máme neúrekom," hovorí plastický chirurg Lukáš Šimko, ktorý sa špecializuje na chirurgiu ruky. Pre prevenciu ochorení je podľa neho dôležité vykonávať rukami rozmanité pohyby.

V ambulancii sa často stretáva s diagnózami syndróm karpálneho tunela, Dupuytrenova kontraktúra, skákavý prst alebo ganglión. "K tomu ešte treba pripočítať všetky úrazy rúk, teda prerezané šľachy, nervy, zlomeniny prstov a kostí ruky," dodáva.

Syndróm karpálneho kanála sa podľa neho typicky prejavuje tŕpnutm prstov s nočným budením pri útlaku nervu. Pri tomto ochorení dochádza v dôsledku zhrubnutia šliach a ich obalov k zúženiu priestoru karpálneho tunela, na nerv ruky je tak vyvíjaný neustály tlak, ktorý spôsobuje bolesti a tŕpnutie prstov. Príznakom je aj znížená citlivosť prstov a zhoršená jemná motorika ruky. "Pri záťaži je veľmi dôležitá rozmanitosť pohybov. Pokiaľ robíte stále identické a opakujúce sa pohyby, existuje vysoké riziko, že sa ruky pomstia," radí Šimko, ako sa problémom s rukami vyvarovať. V opačnom prípade sa človek niekedy nevyhne operácii.

Podľa neho rastie počet pacientov, ktorí s podobnými problémami vyhľadajú odbornú lekársku pomoc. "V dnešnej dobe je povedomie pacientov a obvodných lekárov o ochoreniach rúk veľmi dobré, preto sa aj rýchlo diagnostikujú a tendencia je stúpajúca," hovorí Šimko. Problémy s rukami odporúča neodsúvať a v prípade bolestí či tŕpnutia čo najskôr navštíviť odborníka.