Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Radíme: Prisatého kliešťa treba vytiahnuť čo najskôr

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Kliešťa odporučil úrad odstrániť pinzetou. Dôležité je podľa neho vybrať celé telo aj s hlavičkou.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Ľudia by si mali po návrate z prírody skontrolovať celú pokožku. V prípade, že si nájdu na tele kliešťa, mali by ho vytiahnuť čo najskôr. Apelovali na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že kliešte sú aktívne aj na jeseň. Poukázali na to, že vírus kliešťovej encefalitídy sa môže na človeka preniesť do pár hodín po zaklieštení.

"Po návrate z pobytu v prírode alebo v blízkosti mestskej zelene je preto dôležité skontrolovať celú pokožku tela. Poriadne si prezrite najmä miesta ako podpazušie, slabiny, miesta pod kolenami a vlasatú časť hlavy," zdôraznili.

Kliešťa odporučil úrad odstrániť pinzetou. Dôležité je podľa neho vybrať celé telo aj s hlavičkou. Nemá sa naň kvapkať olej. "Vyťahujte ho plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Ak ho potrebujete z kože uvoľniť, opatrne ním zakývajte zo strany na stranu a opäť skúste plynulo ťahať smerom od kože," ozrejmili odborníci.

Ľudia by kliešťa po odstránení nemali mliaždiť prstami. "Hoďte ho do WC misy a ihneď spláchnite, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe/v uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša," odporučil ÚVZ. Apeloval aj na dezinfikovanie pinzety a miesta prisatia. Ľuďom tiež radí, aby si mesiac po odstránení kliešťa všímali príznaky, ako sú horúčka, bolesť svalov, hlavy, kĺbov či opuch. "Ak sa vyskytnú, konzultujte svoj stav s vaším lekárom," uzavrel.