Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia SEKCIA: Zdravie

S umelým bedrovým kĺbom sa dá športovať, netreba ho však preťažovať

Operácia bedrového kĺbu, ilustračné foto. Foto: TASR - Vladimír Benko

Riziko poškodenia bedrového kĺbu je podľa neho vyššie napríklad u profesionálnych športovcov.

Bratislava 14. júla (TASR) - Pacienti s umelým bedrovým kĺbom sa pri správnej rehabilitácii môžu vrátiť k aktívnemu životu. Kĺb by však nemali preťažovať a musia si tiež dávať pozor na nadváhu, inak sa jeho životnosť môže skrátiť. Poukázal na to primár ortopedického oddelenia Nemocnice Medissimo v Bratislave Norbert Krajcsovics.

"Je to umelý kĺb, jeho životnosť je 20 rokov. Vydrží aj 20 až 25 rokov, ale nadváha a nejaké preťažovanie môže túto životnosť skrátiť," vysvetlil. Dôležitú úlohu podľa jeho slov zohráva aj rehabilitácia, s ktorou sa začína deň po operácii. "Dnes je trend skorá mobilizácia, je to úplná priorita, na druhý deň po operácii pacienta staviame na nohy a učíme chodiť s barlami," ozrejmil odborník.

Riziko poškodenia bedrového kĺbu je podľa neho vyššie napríklad u profesionálnych športovcov. "Z tohto pohľadu sú rizikové bojové umenia a hokej, špeciálne brankári," spresnil s tým, že vykonávajú pohyb, ktorý pre bedrový kĺb nie je prirodzený. "Ak nevenujú pozornosť kompenzácii v podobe vhodnej rehabilitácie a kondičných cvičení, nenávratne si ho zničia," dodal.

Podotkol, že výmena kĺbu je jednou z posledných možností v liečbe. "Najprv sa začne s konzervatívnou liečbou, nasadia sa protizápalové lieky a naplánujú rehabilitácie. Ak problémy pretrvávajú, pacient sa pravdepodobne operácii nevyhne," skonštatoval.