Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SaS chce urobiť program boja proti ochoreniam,ktorým možno predchádzať

Ilustračná snímka. Foto: TASR

SaS chce napríklad v prípade rakoviny krčka maternice rozšíriť vekovú hranicu plne hradenej vakcíny, ktorá je v súčasnosti dostupná deťom vo veku 12 až 12 rokov a 364 dní.

Bratislava 19. júla (TASR) - Strana SaS chce vytvoriť národný program boja proti ochoreniam, ktorým možno predchádzať. Zamerať sa chce napríklad na rakovinu krčka maternice. V stredu to uviedli kandidát strany na ministra zdravotníctva Tomáš Szalay, členky rady pre záchranu zdravotníctva SaS Patrícia Dutková a Tatiana Speváková. Poukázali na to, že Slovensko patrí v oblasti prevencie medzi tri najhoršie krajiny Európskej únie (EÚ).

"Pôjde o komplexný plán, ktorým sa zavedie vakcinačný a skríningový systém. Ochoreniam totiž najúčinnejšie predídeme očkovaním a ich včasné odhalenie najefektívnejšie dosiahneme skríningom, a teda systematickým a pravidelným monitorovaním ich výskytu predtým, ako sa objavia prvé príznaky," povedal Szalay.

SaS chce napríklad v prípade rakoviny krčka maternice rozšíriť vekovú hranicu plne hradenej vakcíny, ktorá je v súčasnosti dostupná deťom vo veku 12 až 12 rokov a 364 dní. Plánuje tiež zaviesť program "dobehni očkovanie" určené pre deti, ktoré ho nestihli, no majú oň záujem. Zároveň chce zaviesť očkovanie na školách a znížiť vekovú hranicu na rozhodnutie dať sa očkovať na 15 rokov.

Strana tiež avizuje podporu mestským očkovaniam, ktoré organizujú samosprávy. Zároveň plánuje zaviesť skríningový program na výskyt HPV, ktorý bude určený pre každú ženu vo veku 25 až 64 rokov v pravidelných päťročných intervaloch. Má tiež ambíciu definovať nárok pacienta. "Z nášho pohľadu v SaS má byť nárok pacienta definovaný jeho priestorovou a časovou dostupnosťou, to znamená, kedy najneskôr sa má pacient dostať k lekárovi a ako najďalej má za ním cestovať na to, aby dostal zdravotnú starostlivosť hradenú z verejného zdravotného poistenia," dodal Szalay.