Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slováci siahajú po sprejoch, ktoré ich chránia pred koronavírusom

Ilustračné foto Foto: Unsplash

Dopyt po ústnych a nosových sprejoch švajčiarskej spoločnosti Herb-Pharma, ktoré sa vyrábajú na Slovensku a ktoré chránia pred nákazou koronavírusom SARS-CoV-2, vzrástol na prelome rokov až o dve tretiny.

Bratislava 4. februára (OTS) - Výrobca zároveň pokračuje s expandovaním a predaj spúšťa aj v Rakúsku, Belgicku a Holandsku. Spreje boli u nás počas posledných týždňov tiež darované do domovov sociálnych služieb a Fakultnej nemocnice v Nitre, pre zvýšenie ochrany pracovníkov v prvej línii.

Spoločnosť Herb-Pharma, ktorá vyrába ústne a nosové spreje VIROSTOP, zaznamenáva prudký nárast záujmu o tieto voľnopredajné zdravotnícke pomôcky. Nárast dopytu je evidentný aj na začiatku roka 2021, keď predaj sprejov dosiahol za mesiac január až 70% z celkového množstva predaných kusov za rok 2020. “Na Slovensku sa zvýšený záujem prejavuje najmä od októbra minulého roka, kedy krajinu naplno zasiahla druhá vlna pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 a my sme oznámili výsledky virologickej štúdie,“ vraví Ondrej Michlo, konateľ firmy. V prepočte na obyvateľov sa najväčší nárast dopytu prejavil v Maďarsku, nasleduje Slovensko a Česká republika.

Tím vedcov vypracoval štúdiu in-vitro, ktorá dokázala preventívne účinky ústneho spreja VIROSTOP. Výrobca následne v novembri 2020 upravil zloženie nosového spreja tak, aby boli jeho účinky rovnaké ako pri ústnom spreji. Oba spreje tak slúžia ako účinná ochrana voči baktériám a vírusom vrátane koronavírusu SARS-CoV-2. Za úspechom týchto výrobkov stoja prírodné zložky, z ktorých najdôležitejšia je rastlina Cistus creticus. Zlúčeniny v extrakte vytvárajú na slizniciach človeka ochrannú bariéru, cez ktorú sa vírusy nedostanú hlbšie do dýchacích ciest.

„Nebezpečenstvo hrozí aj počas spánku, keď sa u ľudí objavuje zlé dýchanie či chrápanie, a práve vtedy sa vírusy vdychované počas dňa dostávajú nižšie do dýchacích ciest. Preto odporúčame VIROSTOP používať aj pred spaním,“ vysvetľuje maďarský virológ a klinický mikrobiológ, István Jankovics, ktorého vedecký tím realizoval testovanie účinnosti roztoku.

Spoločnosť Herb-Pharma venovala tisíce sprejov do dvanástich domovov sociálnych služieb po celom Slovensku. Rovnako tak boli spreje dodané do Fakultnej nemocnice v Nitre pre lekárov a zdravotníkov. Udržiavanie imunity a zdravia našich lekárov a zdravotných sestier je teraz našou najvyššou prioritou, takže sme radi, že aj týmto spôsobom budú naši zdravotníci chránení pred respiračnými ochoreniami, chrípkou a koronavírusom SARS-CoV-2“ vraví Tatiana Kubinec, hovorkyňa Fakultnej nemocnice Nitra.