Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Stavrovská: SR potrebuje štatistiky o ľuďoch so zdravotným postihnutím

Na archívnej snímke komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Foto: TASR Pavol Zachar

V apríli 2016 Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím predložil vláde SR 41 odporúčaní, ktoré má plniť, aby implementovala Dohovor do slovenského právneho poriadku.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Slovenská republika (SR) nevedie žiadne štatistické údaje týkajúce sa prístupu detí so zdravotným postihnutím k službám poskytovaným širokej verejnosti, a to v členení podľa veku, pohlavia, etnického pôvodu a miesta bydliska. Poukazuje na to kombinovaná druhá a tretia pravidelná správa o Slovensku, v ktorej ministerstvá hodnotia, ako SR plní ustanovenia Dohovoru Organizácie spojených národov (OSN) o právach osôb so zdravotným postihnutím. Správu pripomienkovali aj zástupcovia mimovládnych organizácií a ľudí so zdravotným postihnutím. Tento dohovor SR ratifikovala 25. júna 2010.

"Štatistické údaje sú veľmi dôležité pre vedenie politík jednotlivých vlád," hovorí komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. "Ak totiž nemáte informácie o tom, koľko je v krajine detí a dospelých so zdravotným postihnutím a aké postihnutie majú, neviete nastaviť ani politiku pomoci, lebo neviete, koľko peňazí je potrebných," doplnila. Na Slovensku však podľa nej nie sú dostupné ani základné údaje o tom, koľko ľudí a s akým postihnutím v krajine žije, koľko ich žije v manželstve, má deti a vytvorené podmienky na to, aby mohli existovať samostatne, aby mali prácu, svoj byt a rodinu.

V apríli 2016 Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím predložil vláde SR 41 odporúčaní, ktoré má plniť, aby implementovala Dohovor do slovenského právneho poriadku. "Nedá sa to urobiť naraz, plynú určité lehoty," hovorí Stavrovská. Za desať rokov platnosti Dohovoru Slovensko podľa nej urobilo veľké pokroky, no zmeny sú stále pomerne pomalé. Ako najväčší nedostatok Stavrovská označuje, že na Slovensku stále nenovelizovali antidiskriminačný zákon. Ten neobsahuje definíciu toho, čo znamená 'vytvorenie vhodných pracovných podmienok pre ľudí so zdravotným postihnutím', ani nepočíta s diskrimináciou v prípade, že človek má viacnásobné postihnutie vo všetkých oblastiach.

Keď sa pripravoval zákon o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021, Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKoZP) žiadal, aby sa do zoznamu otázok zapracovali aj otázky o tom, aký je stav života ľudí so zdravotným postihnutím. "Navrhovali sme celé spektrum otázok, no na Štatistickom úrade (ŠÚ) SR povedali, že ich nezahrnú, pretože ide o veľmi malý počet ľudí z hľadiska štatistických informácií," tvrdí Stavrovská. Na rokovaniach o pripomienkach ÚKoZP k zákonu sa dohodlo, že jeho požiadavky budú pokryté pomocou Európskeho zisťovania o zdraví (EHS). Údaje majú byť po obsahovej stránke podrobnejšie. Keďže ide o výberové štatistické zisťovanie, údaje sa prepočítajú na celú populáciu špeciálnymi váhami a ŠÚ SR ich poskytne do konca roka 2020.