Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ŠÚKL sa zapojil do celosvetovej kampane o vedľajších účinkoch liekov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlásenia nežiaducich účinkov predstavujú pre odborníkov cenné údaje a prispievajú k zvyšovaniu bezpečnosti pacientov počas užívania liekov.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa zapojil do piateho ročníka celosvetovej kampane #MedSafetyWeek, ktorá upozorňuje na dôležitosť hlásenia nežiaducich, respektíve vedľajších, účinkov liekov nielen zo strany pacientov, ale aj zo strany zdravotníckeho personálu. TASR o tom informovala hovorkyňa štátneho ústavu a členka organizačného tímu kampane Magdaléna Jurkemíková.

Riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová zdôraznila, že prioritou ústavu je bezpečnosť pacienta. „Aj keď v týchto dňoch je nielen v zdravotníctve hlavnou témou pandémia COVID-19, nemali by sme zabúdať ani na hlásenia nežiaducich účinkov liekov. Pri nových ochoreniach, keď sa či už registrujú nové lieky, alebo sa už známym liekom pridávajú nové indikácie, je dôležité sledovať, ako ľudský organizmus na liek reaguje a či jeho benefity prevyšujú riziká. Bezpečnosť liekov sa sleduje počas celého obdobia, keď sa používajú v klinickej praxi,“ komentovala s tým, že hlásenia nežiaducich účinkov liekov sú nevyhnutnou súčasťou sledovania bezpečnosti lieku.

Odborníci pripomínajú, že lieky pred uvedením na trh musia spĺňať prísne požiadavky na kvalitu, bezpečnosť a účinnosť. Napriek tomu sa však u pacientov môžu vyskytnúť nežiaduce účinky, no ich výskyt sa predpovedať nedá. Podľa štátneho ústavu je dôležité, aby si bol pacient vedomý potenciálnych rizík ešte pred začatím liečby.

Hlásenia nežiaducich účinkov predstavujú pre odborníkov „veľmi cenné údaje“ a prispievajú k zvyšovaniu bezpečnosti pacientov počas užívania liekov. Po ich vyhodnotení môže dôjsť napríklad k zmene v predpisovaní lieku, k zmene dávkovania, k pridaniu interakcií a vo výnimočných prípadoch k stiahnutiu lieku z trhu alebo až k zrušeniu jeho registrácie.

Do kampane #MedSafetyWeek sa zapájajú liekové agentúry a iné regulačné autority zo 75 krajín sveta. Štátny ústav je tento rok súčasťou organizačného tímu pod vedením Uppsala Monitoring Centre, do ktorého patria aj liekové agentúry z Veľkej Británie, Ghany, Kene a Singapuru.