Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ŠÚKL: Vlani sa zo slovenského trhu stiahlo 28 liekov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celkovo prijal ústav 243 hlásení o nedostatkoch liekov z medzinárodných liekových agentúr.

Bratislava 30. mája (TASR) - Zo slovenského trhu sa vlani v dôsledku nedostatkov v kvalite stiahlo 28 liekov, čo je dvakrát viac ako v roku 2020. Vyplýva to z výročnej správy Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) za rok 2021.

Celkovo prijal ústav 243 hlásení o nedostatkoch liekov z medzinárodných liekových agentúr. Z nich bolo 157 prvej triedy urgentnosti, čo je podľa ŠÚKL nedostatok v kvalite, ktorý predstavuje potenciálne ohrozenie života alebo poškodenie zdravia.

Najčastejšie sa hlásila prítomnosť nečistoty nad povolený limit, nesúlad so špecifikáciou lieku v parametroch rozpustnosť, obsah liečiva, prítomnosť cudzorodých častíc, mikrobiálna kontaminácia či nesúlad s požiadavkami správnej výrobnej praxe (SVP) výrobcov liekov alebo výrobcov API.

Minulý rok zrušil ústav registráciu 283 liekom a vydal 347 rozhodnutí o registrácii nových liekov. "Štatistiky sú podobné ako v roku 2020, keď bolo vydaných 323 rozhodnutí o registrácii nových liekov, 301 liekom bola zrušená registrácia," ozrejmil ŠÚKL na webe.