Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Samovražda je častou príčinou úmrtnosti mladých. Spúšťačom je depresia

Ilustračné foto Foto: TASR

Depresia predstavuje jednu z hlavných zdravotných výziev v Európe. Heslo Depresia: Hovorme o nej poukazuje na fakt, že je liečiteľná, ale stále 50 % prípadov nie je podchytených, tvrdí WHO.

Ženeva 7. apríla (TASR) - Na depresiu sa v roku 2017 zamerala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pri príležitosti Svetového dňa zdravia. Pripadá na 7. apríla a svet si týmto dňom pripomína založenie Svetovej zdravotníckej organizácie. Stalo sa tak 7. apríla 1948. V tomto roku sa kampaň Svetového dňa zdravia ponesie pod heslom Depresia: Hovorme o nej (Depression: Let's talk).

Depresia predstavuje jednu z hlavných zdravotných výziev v európskom regióne. Heslo "Depresia: Hovorme o nej" poukazuje na fakt, že je liečiteľná, ale stále 50 percent prípadov nie je podchytených, uviedla WHO.

Podľa odhadov okolo 350 miliónov ľudí rôznych vekových kategórií trpí depresiami. Depresia patrí medzi najčastejšie zdravotné postihnutia vo svete a výraznou mierou prispieva k celkovej chorobnej záťaži ľudstva. Častejšie ňou trpia ženy. Ako uviedla WHO, v najhorších prípadoch môže depresia viesť až k samovražednému konaniu. V kategórii 15- až 29-ročných predstavuje samovražda druhú najčastejšiu príčinu úmrtnosti. Pritom existujú efektívne možnosti diagnostikovania a liečenia depresie.

Svetový deň zdravia dáva príležitosť celému svetu upriamiť pozornosť na závažné otázky verejného zdravotníctva.

Depresia je porucha, ktorá postihne počas života takmer každého štvrtého človeka. Môže zahŕňať pocity smútku, beznádeje, celkovej únavy, znížené sebahodnotenie a pokles sebavedomia, poruchy spánku a rôzne - často mnohopočetné - bolesti, uviedla definíciu depresie na svojej stránke Liga za duševné zdravie. Podľa nej existuje endogénna, exogénna, larvovaná a psychogénna depresia. Príčinami depresie môžu byť stresujúce zážitky i psychologické či sociálne faktory.