Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Tento týždeň bolo v Banskobystrickom kraji pre ARO zatvorených 65 škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erik Mader

Najvyššiu chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) zaznamenali v okresoch Brezno a Banská Štiavnica, najnižšiu v okrese Veľký Krtíš.

Banská Bystrica 17. decembra (TASR) – Celkom 65 materských, základných a stredných škôl uzatvorili v aktuálnom týždni pre zvýšenú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku v Banskobystrickom kraji. Informuje o tom Zora Kľocová Adamčáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

"V 50. kalendárnom týždni bolo v kraji celkom hlásených 10.628 akútnych respiračných ochorení, z toho bolo chrípke podobných ochorení 1195," uviedla. Oproti minulému týždňu je tak výskyt ARO vyšší o takmer 29 percent a výskyt chrípky o viac ako 52 percent.

Najvyššiu chorobnosť na ARO zaznamenali v okresoch Brezno a Banská Štiavnica, najnižšiu v okrese Veľký Krtíš. Najvyššiu chorobnosť na chrípku nahlásili v okrese Brezno, najnižšiu v okrese Detva. "V okrese Brezno evidujeme okresnú epidémiu, keď je dvojnásobný vzostup chorobnosti na území okresu v priebehu dvoch po sebe idúcich týždňov," uviedla Kľocová Adamčáková.

V 50. kalendárnom týždni v Banskobystrickom kraji hlásili 189 prípadov ochorenia COVID-19. "Počet prípadov COVID-19 treba brať s rezervou, nakoľko ochorenie pri variante omikron má miernejší priebeh, s čím súvisí nižší počet testovaných osôb," pripomenula hygienička.