Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Záchranári: Úrazov detí v lete pribúda, najčastejšie ide o zlomeniny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

K najčastejším komplikáciám patria zlomeniny a krvácajúce poranenia rôznej závažnosti, časté sú však aj akútne bolesti brucha či problémy s dýchaním a kolapsy.

Bratislava 21. júla (TASR) - Úrazov detí v lete pribúda, najčastejšie ide o zlomeniny či krvácajúce poranenia. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR o tom informuje na sociálnej sieti. Priemerný denný počet výjazdov k deťom s rôznymi zdravotnými ťažkosťami je 87, pričom najčastejšie ide o úrazy.

"Zrania sa najmä pri hrách, športe, jazde na bicykloch či kolobežkách. Na tiesňovej linke 155 však evidujeme aj prípady topenia či úrazy v domácom prostredí, rizikové sú najmä trampolíny," priblížilo stredisko.

K najčastejším komplikáciám patria zlomeniny a krvácajúce poranenia rôznej závažnosti, časté sú však aj akútne bolesti brucha či problémy s dýchaním a kolapsy. "Priemerný vek detských pacientov bol pri primárnych zásahoch v letných mesiacoch, teda od júna do septembra, presne 8,6 roka," dodali záchranári.

Pri povrchovom zranení odporúčajú ošetriť ranu tečúcou čistou vodou, dezinfikovať ju a prelepiť náplasťou. Chladenie radia aj pri malých popáleninách.

Pri vážnom tržnom poranení je najskôr potrebné zastaviť krvácanie zatlačením ruky na ranu alebo kusom odevu. Následne odporúčajú vyhľadať lekársku pomoc alebo kontaktovať linku 155. Rovnako ju treba zavolať pri väčších popáleninách, ak poranenie dobre nevidieť, alebo dieťa začne byť ospalé či strácať vedomie. "Pri podozrení na zlomeninu končatinou nikdy nehýbte," dodali.