Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Urdzík: Nadmerné menštruačné krvácanie možno liečiť krátkym zákrokom

Na archívnej snímke Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Ozrejmil, že nadmerne silné menštruačné krvácanie, tzv. menorágia, je problém, ktorý vplýva nielen na zdravie žien, ale ovplyvňuje aj kvalitu ich života.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Nadmerné krvácanie počas menštruácie u žien možno liečiť šetrným zákrokom, niekoľkominútovým zákrokom - termoabláciou. "Dochádza pri nej k tepelnému poškodeniu funkčnej časti sliznice maternice a výsledkom je zástava pravidelného menštruačného krvácania," vysvetlil prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Peter Urdzík s tým, že ide o menej invazívne a rizikové riešenie ako odstránenie maternice. Zákrok je plne hradený zdravotnou poisťovňou.

Ozrejmil, že nadmerne silné menštruačné krvácanie, tzv. menorágia, je problém, ktorý vplýva nielen na zdravie žien, ale ovplyvňuje aj kvalitu ich života. "Menorágia je častým problémom žien v období pred nástupom menopauzy a výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života. Vedie k anémii, únave a emocionálnemu stresu, môže ísť navyše o symptóm zhubného ochorenia maternice, preto by ženy návštevu svojho gynekológa v týchto prípadoch nemali odkladať," vysvetlil lekár.

V prípade, že krvácanie u ženy trvá dlhšie ako osem dní, môže podľa neho ísť o vážnejší problém. "Fyziologické menštruačné krvácanie zvyčajne u ženy trvá tri až osem dní, krvná strata sa pohybuje v rozmedzí 30 až 80 mililitrov a zvyčajne žena nepoužije viac ako dva balíky menštruačných vložiek, respektíve nie viac ako osem za deň. Z týchto faktov si zároveň môže každá žena pomerne jednoducho určiť, či má alebo nemá nadmerne silnú menštruáciu," doplnil.

Pacientky s nadmerným krvácaním majú v súčasnosti viacero možností liečby, a to hormonálnu, hormonálne aktívne vnútromaternicové teliesko či odstránenie maternice. Jednou z najnovších metód liečby je termoablácia. "Odstránenie maternice síce predstavuje definitívne riešenie, ale prináša so sebou riziká ako poranenie okolitých orgánov či riziko vzniku inkontinencie. Termoablácia je šetrnejšia," skonštatoval odborník.