Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci: V lete treba používať krém s vysokým ochranným faktorom

Na snímke deti sa ochladzujú v osviežovači počas tropického dňa v centre Bratislavy. Foto: TASR - Dano Veselský

Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny, ideálne do siedmej ráno, odporučila hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Bratislava 8. júla (TASR) - V lete sa treba v exteriéri chrániť vhodnou pokrývkou hlavy aj slnečnými okuliarmi. Dôležité je aj používanie krému s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. V horúčavách sa tiež odporúča nosiť oblečenie voľnejšieho strihu a skôr svetlých farieb. Pripomenuli to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Na ľudí tiež apelovali, aby sa opakovane nevystavovali slnečnému žiareniu, pretože negatívne vplýva na kožu.

"Pozor na zvýšenú fyzickú námahu. Robievajte si časté prestávky v tieni a v čase medzi desiatou až 16. hodinou obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny, ideálne do siedmej ráno," odporučila hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová. Zdôraznila aj potrebu správneho obliekania. "Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože bránia odparovaniu potu," doplnila.

Slnečnému žiareniu by sa vôbec nemali vystavovať deti mladšie ako jeden rok. "Deti do šiestich mesiacov nenatierajte krémami s ochranným faktorom (SPF), keďže tieto deti na slnko vôbec nepatria. Chránime ich slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože hrozí prehriatie," ozrejmila zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

Staršie deti zase treba pri pobyte vonku opakovane natierať krémami a vhodne obliekať. "Nikdy nenechávajte deti a zvieratá čakať v zaparkovanom vozidle. Ani ak ste presvedčení, že sa vzdialite iba na chvíľu. Nespoliehajte sa na pootvorené okná vozidla, k prehriatiu organizmu dochádza rýchlo a môže mať smrteľné následky," dodali odborníci.