Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ: Veľké množstvo komárích bodnutí vyvoláva nervozitu

Foto: TASR

Kalamitný a zvýšený výskyt komárov je podľa ÚVZ za priaznivého klimatického vývoja častým sprievodným javom po povodniach.

Bratislava 29. júna (TASR) - Veľké množstvo bodnutí od komára vyvoláva u ľudí nervozitu, zníženie sústredenosti, nepozornosť, nespavosť či podráždenosť. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojom webe. Podotkol, že komáre najviac útočia ráno a večer.

"Samotné bodnutie vyvolá lokálnu imunitnú reakciu, ktorú vnímame ako bolesť, pálenie, svrbenie, sčervenanie a opuch," priblížil úrad. Normálna imunitná reakcia sa však podľa neho môže u niektorých osôb zmeniť na alergickú reakciu. Uviedol, že vážne alergie na komáre sú najmenej desaťkrát zriedkavejšie ako nebezpečné a život ohrozujúce komplikácie po bodnutí včelou či osou.

Výskyt ochorení prenášaných komármi je podľa neho na Slovensku veľmi zriedkavý. "Komáre sú človekom vnímané ako obťažujúci hmyz znižujúci komfort, respektíve kvalitu života obyvateľov, a to aj pri miernom premnožení," dodal ÚVZ.

Podotkol, že komáre najviac útočia ráno, hodinu pred a hodinu po východe slnka a rovnako večer po západe slnka. "V lesoch a pri zamračenej oblohe napádajú ľudí a zvieratá v priebehu celého dňa. Pri kalamitnom výskyte pôsobia vonku obťažujúco aj celých 24 hodín," ozrejmil.

Za kalamitu sa pritom podľa neho považuje výskyt komárov, keď je možné zaznamenať niekoľko desiatok (slabá kalamita) alebo niekoľko stoviek (silná kalamita) útokov na jednu osobu počas jednej minúty. Tento kalamitný a zvýšený výskyt komárov je podľa ÚVZ za priaznivého klimatického vývoja častým sprievodným javom po povodniach.