Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V okrese Zvolen sa v minulom týždni počet respiračných ochorení znížil

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Celkovo lekári hlásili 775 akútnych respiračných ochorení.

Zvolen 23. januára (TASR) - V okrese Zvolen sa v treťom týždni nového roka znížil počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o dve percentá. Ochorenia hlásilo 54 percent lekárov pre deti a dorast a 42 percent pre dospelých. TASR o tom v utorok informovala vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Zvolene Jana Sitášová.

Ako dodala, celkovo lekári hlásili 775 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo v 3. kalendárnom týždni tohto roka 110. "Je to 14 percent z počtu všetkých ARO," objasnila. Podľa nej najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do päť rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 13 osôb," spresnila. Ochorenia komplikovali zápaly dutín i pľúc. V minulom týždni evidovali vo Zvolenskom okrese jeden prípad ochorenia COVID-19.

Sitášová uviedla, že v okrese Detva sa v treťom týždni roka 2024 zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení o 22 percent. Ochorenia hlásilo 31 percent lekárov pre dospelých. Celkovo hlásili 194 akútnych respiračných ochorení. Chrípke podobných ochorení bolo v 3. kalendárnom týždni tohto roka 52. Podľa RÚVZ je to takmer 27 percent z počtu všetkých ARO.

Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine dospelých od 60 rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 28 ľudí," reagovala. Ochorenia komplikovali zápaly stredného ucha, dutín i pľúc. V minulom kalendárnom týždni neevidujú v Detvianskom okrese prípad ochorenia COVID-19.