Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V ovzduší na území Slovenska dominoval peľ jelše a liesky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Peľová sezóna jelše sa prudko rozbehla a na väčšine územia ešte môžeme očakávať vysoké až veľmi vysoké koncentrácie peľu v ovzduší.

Banská Bystrica 1. marca (TASR) – Peľ jelše a liesky dominoval v aktuálnym týždni v ovzduší na celom území Slovenska. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, podľa ktorej ide o prvé najsilnejšie alergény jarných mesiacov.

„Okrem peľu jelše a liesky sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ drevín z čeľadí cyprusovitých-tisovitých. V menších množstvách sa vo vzduchu nachádzal tiež peľ topoľa, jaseňa a brestu,“ konštatovala Tolnayová.

Ako pokračovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR, peľová sezóna jelše sa prudko rozbehla a na väčšine územia ešte môžeme očakávať vysoké až veľmi vysoké koncentrácie peľu v ovzduší.

„Vysoké denné koncentrácie peľu liesky predpokladáme najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku. V teplejších oblastiach budú mať hladiny peľu liesky klesajúcu tendenciu, ale stále sa môžu vyskytovať v alergologicky významných koncentráciách,“ dodala Lafférsová.