Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V ovzduší sa vyskytuje aj tzv. topoľová vata, dráždi oči a sliznicu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najvyššie denné hladiny peľu brezy zachytili v Banskej Bystrici a Žiline, peľ tráv z čeľade lipnicovitých v Bratislave a Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 17. mája (TASR) – Uplynulé dni sa niesli v znamení výkyvov počasia, ktoré regionálne ovplyvňovali peľovú situáciu na Slovensku. V ovzduší na väčšine územia stále dominoval peľ brezy, jaseňa, duba a buka. Výraznejšie stúpli hladiny peľu tráv z čeľade lipnicovitých a peľ skorocelu, štiavu a pŕhľavovitých sa už vyskytoval v ovzduší na väčšine územia. Konštatovala to v stredu v súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Stúpli aj denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých, ktorých veľké peľové zrná začínajú tvoriť žlté povlaky na parapetoch, autách či okrajoch mlák. Sezóna brezy sa definitívne končí. V chladnejších oblastiach však jej peľ dosahoval alergiologicky významné koncentrácie aj v uplynulom týždni, rovnako ako jaseňa, a to najmä na strednom a severnom Slovensku," zhodnotila Lafférsová.

Najvyššie denné hladiny peľu brezy zachytili v Banskej Bystrici a Žiline, peľ tráv z čeľade lipnicovitých v Bratislave a Banskej Bystrici.

"Počas slnečných a veterných dní sa v ovzduší vyskytuje aj tzv. topoľová vata, čo sú lietajúce semienka topoľov a vŕb, ktoré spôsobujú mechanické podráždenie očí a slizníc. Často sú nosičom peľových zŕn tráv. Spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium dosahovali vysoké denné koncentrácie,"
dodala Lafférsová.

Podľa nej v najbližších dňoch výraznejšie stúpnu denné hladiny peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých, pribúdať bude peľ tráv z čeľade lipnicovitých, pŕhľavovitých a ďalších bylín. V ovzduší sa bude ešte vyskytovať peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, javora, duba, buka, platanu a pagaštana.